Millele keskenduda ja mida vältida peale lahkuminekut?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Perekeskus Sina ja Mina pereterapeut Tiina Teska jagab nõuandeid, millele pärast pere purunemist tähelepanu pöörata.

Tea, et valu ei ole võimalik päriselt vältida. Valu on tingitud emotsionaalse sideme purunemisest ja see võib olla tõepoolest piinavam kui füüsiline valu.

Valu leevendamiseks anna endale eelkõige aega. Kui aju ja kogu keha on ülekoormatud ja stressis, siis need osad, mis peaksid otsima lahendusi olukorrale, lihtsalt ei tööta. Sa oled kaotanud inimese enda kõrvalt ja kaotusest ülesaamise protsess on üsna sarnane inimese surmast ülesaamisega. Tegu on leinaprotsessiga.

Ära kanna oma valu üle lapsele, pannes teda valima ema ja isa vahel või eksponeerides oma süütust, andes mõista, et just teine on süüdi.

Loobu ohvrirolli võtmisest ja/või teise süüdistamisest. Süüdistades oma eksi selles, kuidas ennast tunned, saad vabaneda oma valust alles siis, kui tema oma käitumist parandab.

Loobu hirmutamisest, kättemaksust ja teise mustamisest. Kuigi niiviisi saad korraks välja elada oma vihatunded, jäävad sügavamad, haiget tegevad tunded, nagu kurbus ja abitus, ikkagi alles.

Ära oota, et laps võtaks üle teise täiskasvanu rolli ning kuulaks ja lohutaks sind. Lase lapsel olla lapse rollis.

Otsi abi! Räägi hea sõbraga või mõne psühholoogiavaldkonna spetsialistiga. Kui keegi jagab sinuga sinu tunnet (on sinu tundele peegliks), siis tekib võimalus leevenduseks. Raske tunne on nagu must värv või kontsentraat, mida saab rääkimise käigus lahjendada. Pisarad on tervendavad. Kuna hetkel tuntav valu on suuresti mõjutatud vanade, peidus olevate mälestuste poolt, siis neid vanu mälestusi analüüsides, väheneb ka hetkeline abituse tunne ja pikkamööda ka valu.

Tea, et hirmutavaid tundeid (viha, kurbus, kahetsus, hirm jne) kartes ja eirates, sulged need kapslisse, kust nad ebasobivatel hetkedel ikka ja jälle välja üritavad saada. Negatiivseid tundeid maha surudes, väheneb ka võime tunda positiivseid tundeid. N-ö lahjenda oma tumedaid tundeid ja leina, enne kui need tallele paned.

Rehabiliteeri oma möödunud suhe! Teie suhe ei olnud viga vaid te mõlemad tegite oma kooselus vigu oskamatusest.

Pühenda endale aega! Aega maha võttes saad uuesti selgeks mõelda oma vajadused ja ootused.

Pane tähele, kas kasutad nn demoniseerimist, kus kõikvõimalikud halvad omadused omistatakse ebarealistlikult ühele isikule. Näiteks, kui mees lahkub uue kaaslase juurde, siis kiputakse demoniseeritakse see teine naine. Kui lahkub naine, siis demoniseeritakse lahkuv naine.

Ole teadlik, et klassikaliselt otsib mees oma partneris soojust, pehmust ja lahket pilku, naine aga mehes turvalisust. Lahku minnes kiirustab mees uude suhtesse, et leevendada tühjust. Naise turvalisus võib olla saanud aga nii tugeva löögi, et tundes, et saab loota vaid iseendale, jääb ta pikaks ajaks üksikuks.

Tea, et lapsed on kohanemisvõimelisemad kui täiskasvanud. Rohkem kui lahutus ise, mõjutavad lapsi negatiivselt ema või isa läbitöötamata lein ja sellega seonduvad tunded.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles