Kuidas ma üleöö 13 protsenti puhast rasva kaotasin

Normaalne, tugev ja terve inimene - 23 % rasva (vasakul). Treener Erik Orgu spetsialistide abiga lisasime originaalile rasvamassi, mida test väitis kehas leiduvat (paremal, 36 % rasva). Foto: Foto Meeli Küttim, fototöötlus Janar Puuram
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Suve hakul tahame kõik liigsest rasvast lahti saada, ja mida rutem, seda parem. Minul kadus ainsa ööga kehamassist 13 protsenti puhast rasva, mis ümberarvestatuna teeb ligi üheksa kilo. Ääreni ämbritäis sulavõid!

Kõik algas sellest, et mul avanes võimalus teha tervisetest ja lasta muu hulgas mõõta oma keha koostist. Tänapäeval on see väga mugav – pole vaja isegi arstile minna, piisab põikest apteeki. Meile toodi asjatundja verevõtu- ja mõõdumasinatega lausa kontorisse kohale ja peamiselt istuvat eluviisi harrastav ajakirjanikeparv haaras võimalusest rõõmuga kinni.

Kena ja sõbralik nõustaja võitis sekundiga mu usalduse. Ta oli ilus, kandis valget kitlit, vastas igale mu küsimusele. Mina lausas sulasin ja kuulasin tähelepanelikult kõike, mida tal öelda oli. Mõõtmine läks kiirelt – siuh-säuh – ja jõudsimegi tulemuste analüüsini. Kõik oli hästi, kuni selgus, et vanuse kohta on mu rasvaprotsent kriitiliselt kõrge! 36% puhast pekki oleks palju ka siis, kui mul oleks aastaid 59! Selline tulemus ei kuulu enam pelgalt välimuse pärast kurtmise rubriiki, et oi, ma näen nii paks välja. Kõrge rasvaprotsent on tõsine terviserisk. Tibusamm veel ja olen täiesti rasvunud! Appi-appi, asi on tõsine, midagi tuleb kohe ette võtta!

Keharasva mõõtmisesse tuleb kindlasti suhtuda ettevaatlikult ja mõistlikult. Suurpärases vormis olev fitness entusiast Claire Crowther kirjutas oma Facebooki seinal, kuidas talle mõõdeti keharasva protsendiks üle 32%, mis ilmselgelt ei saa tõsi olla. Ta pani üles pildi endast, mõõtmistulemustest ning pildi naisekehast, milles on ca 34-35% rasva. Foto: Mercury Press / Scanpix

Kuidas pekid tekivad?

Mida ma söön, et nii pekine olen? Pean farmatseudile häbiga tunnistama, et olen tõepoolest maias nagu Karlsson. Panen lapsed tuttu ja kargan nagu kull kommikuhja kallale. Komm siin, teine seal, sagedased veiniõhtud, stressišokolaadid ja peoöised burksid, mida hommikul keegi enam ei mäleta… Nii ta läheb. Õigemini tuleb. See häirivalt kõrge rasvaprotsent loomulikult.

 «Te võiksite veidikene liikuda, katsuda jala käia,» jätkub sõbralik nõustamine. Noogutan inertsist – märkan, et teen seda nagu autoarmatuuri-koer juba viimased viisteist minutit. Oot, mis!? Ma ju teen trenni! Pealegi aktiivselt, isegi laisal nädalal vähemasti kuus tundi. «Võib-olla treenite siis valesti, liiga kõrge pulsiga,» on selgi korral lahendus kiirelt leitud. Aga kui ma naudin just eneseületust ja kiirust, mind ei köida niisama uimlemine mitte üks raas?

Olen täielikus hämmingus. Kus mu meeletud rasvaladestused end ometi peidavad, et ma nende olemasolu seni kordagi tundnud ei ole? Äkki kõhuõõnes, organite vahel? Ei saa olla, seda mõõtis tark masin eraldi ja tulemus jäi lausa allapoole normi. Aga kus siis ometi? Esialgsest ehmatusest saab peagi detektiivilik rasvajaht. Mis seal ikka, vaatame karmile tõele näkku! Kolm alumist roiet on läbi naha selgelt näha, samuti kõhulihaste kontuurid. Käe- ja jalalihaste järgi oleks üsna lihtne anatoomiat õppida. Kõrend ma kindlasti ei ole, aga rasvapall ka mitte. Pigem selline hüppevalmis kiskjaloom, kõik lihased pingul. Ometi näitab tark aparaat, et sellesama keha rasvasisaldus on ohtlikult, lausa kriitiliselt kõrge!

Selleks ajaks olin muidugi ammu aru saanud, et miski siin ei klapi. Ma usun arste, apteekreid, tarka diagnostikat, aga oma enesetunnet siiski rohkem kui kõiki neid kokku. Hetke pärast  ärkab võitlusvaim – olen ikkagi ajakirjanik, mind huvitab tõde! Mina ei pruugi rasvamäeks osutumise pärast stressata, aga mõni õrnema natuuriga naine ostab terve apteegi dieedipreparaatidest tühjaks ja ei julge edaspidi jäätist enam uneski näha. Tõe jalule seadmiseks lepin kohe järgmiseks päevaks kokku samalaadsed mõõtmised koduklubis MyFitness.

Kus need pekid on?

Ei saa öelda, et ma enne testi üldse närviline ei ole. Hullud pekinumbrid tiksuvad kogu aeg kuklas, nii et sel õhtul kaob mul isegi kommiisu. Ma ei ole kunagi dieetidesse uskunud, olen alati arvanud, et normaalne söömine ja paras liikumine hoiabki igaühe terve, rõõmsa ja vormis. Kas ma olen liiga optimistlik olnud? Peaksin siiski end piirama? Kallim katsub mind huumoriga lohutada ja teatab, et meeldin talle ka rasvasena endist viisi väga. Mu tuju langeb selle peale veelgi.

Õige pea on käes kordustesti aeg. Janek Uuk on hoolitsev ja humoorikas. Enne mõõtmisi pean vastama küsimustele oma tavapärase kehalise aktiivsuse kohta. «Mõõdukas vist,» poetan ettevaatlikult. Trennirütmi kuuldes hakkab treener naerma – see ikka päris aktiivne elustiil! Lisaks pidevad võitlused ja pikad jooksudistantsid. «Kõigepealt mõõdame, siis arutame tulemusi,» on Janek tervistavalt ratsionaalne.

Katsun rahulik olla. Salamisi loodan, et äkki on minu ülihalvad tulemused täna grammikesegi paremad. Reaalsus võtab ikka suu lahti – kehakoostis on üleöö täielikult muutunud. Olen kaotanud 13% rasva, mis võrduks ligikaudu üheksa kilo puhta pekiga. Kuidas küll? Kodus kogu õhtu pahurdades ja selle leevenduseks pudelile veinile päkad silma pannes? Või on asi selles, et nägin hantlit unes? Midagi muud ma paraku nende vahepealsete salapäraste tundide jooksul teinud ei ole. Müstiliselt on kasvanud ka lihasmass ning kõik näitajad on terviseriskirühmast kolinud alaliiki «terve, kerge ja tugev inimene». Testi positiivsustulv aga sellega ei piirdu. Saan teada, et keha on tegelikust viis aastat noorem ning soovitusi treeningu ja toitumise korrigeerimiseks ei olegi  – tee seda, mida teed, tervisele tuleb see vaid kasuks! No hei, kuidas see kõik võimalik saab olla? Kes see petab? Kelle huvides on rõõmsaid, parajas mõõdus ja tervislikke naisi rasvapallideks valetada?

Rasvaprotsendi mõõtmise kalkulaator

SuguKaalPikkusTaljePuusadKael

Sinu tulemus:

 

Rasvaprotsendi normid

KlassifikatsioonNaisedMehed
Hädavajalik rasv10-13%2-5%
Sportlased14-20%6-13%
Fitness21-24%14-17%
Keskmine25-31%18-24%
Rasvunud32% +25% +
 
 
rasva protsent

Dieedipreparaatide tööstus on tõsine äriharu, see on fakt. Nii mõnigi šokis naine, kes oma keha kuigivõrd ei tunne, alustab pärast koletu tulemuse ilmnemist otsemaid dieeti. Ilmselt kasutab ka rikkalikus valikus apteegis pakutavaid abivahendeid, mis tõotavad kiiremat tulemust. Olen püha viha täis! Mitte enda, vaid kõigi nende sadade stressis naiste pärast, kes on ennast mõõtnud ja tulemust uskuma jäänud, kelle stressitase on seetõttu tõusnud ja heaoluindeks langenud. Keegi pole väärt sellist ebaõiglast kriitikat! Ja isegi kui keha on kohev, tuleb seda armastada, sest teistmoodi rasvad päris kindlasti ei vähene.

Faktid – kui kiirelt rasv kaob?

Tulles testi-errorite juurest tagasi reaalsesse ellu, siis kui kiiresti oleks õigupoolest võimalik tervislikul moel vabaneda üheksast kilost rasvast? «See, kui kiiresti keha rasvaprotsent langeb, on väga individuaalne. Rolli mängib siin nii ainevahetus, toitumisharjumused, lihasmass, trennirütm, väga palju asju,» selgitab My Fitnessi personaaltreener Janek Uuk rahulikult. «Päris kindlasti on igaühel võimalik oma vormi parandada ja rasvaprotsenti vähendada, aga ootustes võiks olla realistlik. Kui toituda ja treenida targalt, on reaalne kulutada kilo rasva kuus. Et vabaneda üheksast kilost rasvast, kulub seega vähemalt üheksa kuud.» Tark treener hoiatab tõsiselt igasugu imedieetide eest, mis üleöö kaalu kaotada lubavad – eeskätt kaotab keha vee, seejärel lähevad käiku lihased ja rasvavarud võetakse kasutusele vaid osaliselt ning viimases järjekorras.

«Kindlasti ei tohi menüüst rasva välja jätta. Esiteks ei aita see põrmugi kaasa rasvast vabanemisele, pigem rikub ainevahetust ja võtad hiljem isegi juurde. Kuid veelgi ohtlikumad on hormonaalse tasakaalu häired, millest eeskätt naistel tuleks hoiduda,» räägib Janek. Tema kogemus kinnitab üldteada tõde, et keharasva vähendamiseks tuleb just nimelt rasva süüa, et organism ei läheks liigselt stressi ega hakkaks seetõttu energiat salvestama. Ning loomulikult liikuda – mõõduka koormusega, regulaarselt ja rõõmuga. «Teiseks tahab igaüks ju trimmis keha, kuid ülikiire kaalukaotusega ei suuda keha sammu pidada ja nahk jääb lotendama. Mõõdukas tempos alla võttes sellist muret pole,» julgustab treener.

Lisaks rasva müstilisele kadumisele tekkisid mulle üleöö ka lihased – lausa kolm korda rohkem, kui näitas esimene test. «Naistel on reaalne kuus juurde kasvatada ligikaudu 400 g lihasmassi, rohkem pole kindlasti tervislik,» teab Janek siingi tarka nõu anda. Üleöö juurde tekkinud lihasmassi kasvatamine agara kangikangutamise ja valgujookide kulistamisega vajaks samuti vähemasti aastast sihipärast tegutsemist.

Väitku test mida tahab! Kui enesetunne on hea, pole stressamiseks põhjust. Foto:
Väitku test mida tahab! Kui enesetunne on hea, pole stressamiseks põhjust. Foto: Foto: Meeli Küttim

Ole enda vastu hea

Mis siis aitab? Enda vastu tuleb lihtsalt hea ja tähelepanelik olla, mitte stressata, mitte end trennis piitsutada, mitte kurnata keha liialt raskete söömaaegadega. Püsiva tulemuse annavad tillukesed muutused. Kui lähed igal hommikul lifti asemel trepist, on keha kuu aja pärast juba kriipsu võrra atleetlikum.

Trenni ei tohiks ükski harrastaja kunagi teha sel määral, et keha jõuaks stressi või kurnatuseni. Miks? Sest stressis keha hoiab kümne küünega rasvast kinni, samal ajal kui õnnelik ja tasakaalus keha sel südamerahus minna lubab. Ekstreemdieedid pole niisama esteetiline probleem, raju kaalulangetuse käigus võid üleöö kaela saada väga tõsised tervisemured. «Kiire kaalulangetus on neerudele tohutu koormus,» hoiatab Janek. «Ning pidage meeles – naisele pole ülimadal rasvaprotsent sugugi tervislik!» Ega siis ilmaaegu pole mehele tervislik rasvaprotsent kuni 20, naisele aga vähemalt 20 – loodus on asjad nii paika pannud ja sellega pole sõdida mõtet.

«Mis puutub kehasse, siis on inimesed kõik ainulaadsed!» kinnitab Janek. «Kaal, rasvaprotsent, kui kiiresti see muutub – geenidel on siin suur roll. Pole mõtet lasta numbritel oma pead segi ajada, peamine on end hästi tunda, liikuda ja terve olla!»

Omal nahal kogetu lisab siia ka soovituse: usalda, aga kontrolli! Iga suvaline testitulemus pole väärt seda, et oma tuju rikkuda.

Kommentaar:

Terviseteemad on uus kultuurifenomen

Enese äramõõtmise maailm pakub inimestele suurt huvi, aga tasub säilitada kainet pead. Isegi kui diagnostiline meetod ise on väga täpne, võivad selle rakendamise viisid teinekord valed olla. Enamasti tuleb jälgida kindlaid ettekirjutusi ja režiimi ning korduvalt mõõta, et tõeseid tulemusi saada. Võimalik on ka tehnikat valesti seadistada, mis annab ebaõigeid tulemusi – see on puhas turunduslik trikitamine.

Rasvaprotsendist on saanud moeteema, kuid ei tohi unustada, et teatud hulk rasva on hädavajalik selleks, et terve olla. Enamasti kasutatakse biotakistuse meetodit, kus keha läbib kahe sagedusega elektrivool, mis on küllalt täpne teada saamaks rasvkoe osakaalu organismis. Viga on aga see, et tulemused arvutatakse välja mudeli järgi, mis toetub populatsiooni keskmisele, inimesed aga keskmised ei ole. Olen näinud hea tervise juures maratonijooksjaid, kes nende andmete põhjal peaksid olema surnud.

Viimased kakskümmend aastat võib jälgida medikaliseerumise protsessi – tervishoiutemaatika tungib valdkondadesse, kus seda varem pole olnud. Inimest mõõdetakse, leitakse riskitegur ja pakutakse kohe lahendus. Igaüks, kes muretseb oma tervise pärast, on kohe sunnitud midagi ostma! Paljud tõsiste tervisemuredega iga päev silmitsi seisvad arstid on selle nähtuse pärast ahastuses. Tänapäeva maailmas jõuab infot patsiendini müüja või teenusepakkuja vahendusel, sotsiaalmeedia lisab kogemuslood ja soovitused. Terve olla on oluline, inimesed tunnevad selle vastu suurt huvi ja tahavad kedagi usaldada, aga sageli seda kasutatakse ära. Kriitilise mõtlemise oskus ja vajadus on praegu suurem kui kunagi varem.

Pole vaja mingeid masinaid ega usaldada numbreid! On täiesti absurdne kuulata suvalist patareidega tehnikat, kui sul on ometi olemas enesetunne, mida usaldada!  Rasvaprotsent on individuaalne – kui inimene saab oma kehakaalu paika ja toitub normaalselt, siis kujuneb välja ka tema loomulik rasvaprotsent. 30 kanti naistele on see tavaliselt 25% ümber.

Pole mõtet ajada taga sikspakki, kui see sinu enesetunnet ja elukvaliteeti halvemaks teeb.

Kui oled ilmselges ülekaalus, tasub sellega muidugi tegeleda. Näiteks minu püsikaal on umbes sada kilo, toitun normaalselt 3-4 korda päevas, liigutan ja annan endast parima. Paljudele on enesetundest lähtuv suhtumine võõras, aga see on ainus, mis tegelikult elu paremaks ja tervemaks muudab.

Kristina normaalne vorm on väga OK, pole vaja mingit rasva maha võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles