Neli ohumärki, et vedelikupuudus on jõudnud kriitilise tasemeni

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Trenni tehes on normaalne ja isegi eeldatav, et tekib kerge vedelikukaotus ja seepärast mõeldakse vee joomisele nii enne kui ka pärast kehalist koormust. Palava ilmaga võib aga vedelikupuudus tekkida kiiresti ka ilma trennita.

«Pikaajaline mõõdukas dehüdratsioon ja raske dehüdratsioon võivad kahjustada tervist, aga eriti neerutalitlust,» hoiatab spordiarst Rob Pickels Preventionis. «Kõik teavad, et kui on janu või kui suu naksub, tuleb vett juua. On aga tagasihoidlikumaid märke, mis näitavad, et tegu on juba tõsise veepuudusega.» 

Kiirenev südamelöögisagedus. Intensiivse treeningu ajal hakkab süda kiiremini lööma ning pika ja kurnava treeninguajal (eriti kuumuses) võib esineda veelgi kõrvalekaldeid. Oleks hea, kui sa hoiaksid suvel trenni tehes oma pulsil silma peal, sest kui süda lööb 15–20 korda kiiremini kui tavaliselt sellistes oludes, võib olla, et süda on sunnitud kompenseerima ringleva vere hulga vähenemist. 

Pea käib ringi. Kui sa tõused järsult püsti, läheb silma eest mustaks ja pea käib ringi, sest veri ei jõua asendi muutuse tõttu piisavalt kiiresti pähe. Madala veremahu tõttu võid sama tunda ka palavaga trenni tehes ning peaksid siis kindlasti vett jooma. 

Veniv nahk. Kui sa näpistad oma käeseljal nahka ja see ei lähe kohe uuesti siledaks, viitab kortsu jäänud nahk sellele, et sul on juba tõsine vedelikupuudus. «Väikesema vedelikupuuduse korral tõmbub nahk kohe tagasi,» ütleb Pickels. «Mõõduka või raske vedelikupuuduse korral läheb selleks kauem aega. Proovi seda kohe ja näpista nahka oma käeseljal 2-3 sekundit ning lase lahti. Kui sa oled piisavalt vett joonud, peaks nahk kohe siledaks minema. Edaspidi oskad selle järgi arvestada, kas midagi on teisiti.» 

Vänge uriinihais. Kui teed metsapeatuse ja haistad, et su piss lõhnab nagu bussijaama tualett, on see samuti märk, et on aeg kiiremas korras vett leida. «Tugev uriinilõhn võib olla märk vedelikupuudusest. Samas on see ka hea märk, et sa veel üldse urineerima pead, sest raske vedelikupuuduse korral see vajadus väheneb.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles