Teaduslikult tõestatud: üksikemad kannatavad kõige suurema unepuuduse all

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui peres on väike laps, siis pole see kuigi üllatav, kui üks vanematest või ka mõlemad ei saa hästi magada. Aga nüüd on kindlaks tehtud, et kõige suurema unepuuduse käes kannatavad need emad, kes kasvatavad lapsi üksinda.

USA haiguste kontrolli ja ennetamise keskus viis läbi uurimuse, millest selgus, et just üksikemad on need, kes saavad kõige vähem magada, kirjutab YourTango.

Teadlased leidsid, et üksikvanemad, eriti naised, magavad vähem kui ülejäänud täiskasvanud, kes on teistsuguses peremudelis. Lisaks sellele on neil ka raskem uinuda ja nad ärkavad sageli tundega, et pole hästi välja puhanud.

Uurimuse jaoks viidi läbi üleriigiline küsitlus, et kindlaks teha, millises täiskasvanute grupis esineb kõige enam uneprobleeme. Selgus, et 44 protsenti üksikemadest, kelle lapsed on nooremad kui 18, magavad öösel vähem kui seitse tundi.

24 protsenti üksikemadest ja 17 protsenti üksikisadest tunnistas, et vähemalt neljal õhtul nädalas on neil raske magama jääda. Kui neil õnnestub lõpuks uinuda, siis ei kesta see uni kuigi pikalt. 

52 protsenti üksikemadest, kes ei maga öö jooksul piisavalt, tunneb end hommikuti väsinuna ja kui inimene on lõviosa nädalast väsinud, siis ei saa temalt ka häid töötulemusi oodata. Unepuudusega võib suureneda ka südamehaiguste ja diabeedi risk, võib esineda rohkem depressiooni. Unepuuduse all kannatav inimene on iseendale ohtlik ja näiteks liikluses võib ta ohustada teisigi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles