Kuidas kasvatada oma lapsest juht, mitte järgija?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lapsevanemad muretsevad tihtilugu sellepärast, kas nad saavad laste kasvatamisega ikka hästi hakkama või peaksid nad lapsele midagi muud pakkuma, soovitama, andma. 

Igast lapsest ei kasva juhti, kuid veidike võiks lapses juhiomadusi siiski arendada, et lapsest kasvaks enesekindel ja iseseisev täiskasvanu. Järgnevalt on välja toodud kümme nõuannet, mida eksperdid jagasid Orlandos toimunud Disney Dreamers Academy raames noortele ja nende vanematele, kirjutab Babble.

1. Ebamugavustunnet ei tohi karta

Steve Harvey ütles Disney Dreamers Academy raames toimunud ettekandes, et väga tähtis on oma mugavustsoonist välja astuda. «Mugavustsoonis olles te põrute. Astuge sellest välja, mis sest, et see tekitab teis ebamugavust,» sõnas ta. Jonathan Sprinkles nõustus Harvey mõttega ja lisas, et noored peavad olema valmis «seisma omaette, kuni ülejäänud maailm neile järele jõuab».

2. Vigade pärast ei tasu põdeda

Lapsevanema jaoks võib see mõte tekitada vastuolulisi tundeid, aga sa pead laskma oma lapsel proovida ja põruda. See on parim moodus, kuidas laps saab õppida. Ta peab põruma, et oma vigadest õppida ja õppida ka seda, kuidas pärast põrumist taas jalule saada. Dr Steve Perry ütles Disney Dreamers Academy noortele, et nad ei tohiks karta vigu teha. «Kui te tahate midagi karta, siis kartke keskpärasust,» sõnas Perry.

3. Abi palumine on täiesti normaalne

Üks asi, mida Disney akadeemias noortele õpetatakse, on see, et keegi meist ei saa päris üksinda hakkama. Abi palumine, ükskõik, mis olukorras, on täiesti normaalne ja see ei näita, et sa oleksid teistest kuidagi nõrgem. Pea meeles ka seda, et teised võivad sulle oma oskuste ja teadmistega nii mõndagi õpetada.

4. Tänulikkust tuleb välja näidata

Jonathan Sprinkles ütles noortele oma avakõnes, et iga kord, kui keegi nende heaks midagi head teeb, tasub teda tänada, sest tänulikkusel on kombeks levima hakata. Kui sina näitad tänulikkust välja, siis õpib seda tegema ka su laps ja niiviisi hakkab see levima.

5. Edu võib tähendada erinevaid asju

Võib-olla su laps ei vaja uhkeid autosid, suurt maja või hiiglaslikku rahasummat, et end edukana tunda. Mõne inimese jaoks tähendab edu seda, et ta saab piisavalt palju palka, et ei peaks kahe palgapäeva vahel virelema. Mõne jaoks on edu hoopis see, et ta on hea lapsevanem. Luba oma lapsel ise välja mõelda, mis on tema jaoks edu ja milline inimene on edukas.

6. Järjekindlus on tähtis

Oluline on see, et sa õpetaksid lapsele, kuidas olla järjekindel. Laps proovis midagi, aga see ei tulnud välja? Pole hullu, las ta proovib uuesti. Peaasi, et ta ei annaks kiirelt alla, vaid katsetaks uuesti, kuni lõpuks saavutab soovitud tulemuse.

7. Elada tuleb olevikus, mitte tulevikus

Dr Steve Perry ütles noortele, et inimesed jagunevad kahte rühma: on need, kes tegutsevad ja on need, kes räägivad tegutsemisest. Igatahes on parem kuuluda esimesse rühma. Õpeta oma lastele, kuidas rohkem olevikus elada ja hetki ära kasutada, mitte ainult unistada sellest, et ühel päeval saavutavad nad seda või teist.

8. Elu tuleb kogeda

See, et laps oskab otsingumootori abil erinevatele küsimustele vastuseid leida, ei tähenda, et ta teab elu kohta kõike. Tõelised teadmised tulevad koos kogemustega. Elu tuleb kogeda, et maailma kohta võimalikult palju õppida. 

9. Ennast tuleb osata müüa

Mitte otseses mõttes, vaid sõnadega. Kui keegi paluks sul end kirjeldada 30 sekundi jooksul, mida sa talle vastaksid? Loetleksid kiirelt ette enda head omadused? Selline nimekiri kõlab kindlasti uhkelt, aga on see ka usutav? Mõtle läbi, millised on sinu märkimisväärsed saavutused ja õpeta kindlasti ka oma lapsele, kuidas tema võiks enda parimaid külgi ning kordaminekuid esile tõsta.

10. Mõelda ei tohi vaid endale, mõelda tuleb ka teistele

Üks tähtsamaid mõtteid, mis noortele Disney Dreamers Academyst kaasa anti, on see, et nad ei keskenduks niivõrd sellele, kui palju ideed neile jõukust ja kuulsust toovad, vaid hoopis sellele, kuidas need mõjutavad teisi. Aita lapsel kindlaks teha, mida tema tahab elus saavutada ja kuidas seda teha ning õpeta talle, et ta haaraks sellele teekonnale kaasa ka teisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles