Üha enam soomlannasid sünnitab väljaspool haiglat

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ajalehes Helsingin Sanomat kirjutatakse täna kuuekuusest Monast, kes sündis Ford Mondeo tagaistmel. Plikatirts ise oma sünnilugu ei mäleta, kuid statistika näitab, et ta on üks paljudest Soome lastest, kes on viimase viie aasta jooksul sündinud väljaspool haiglat.

Mona ema Reetta helistas haiglasse kohe, kui tal tuhud algasid, kuid talle öeldi, et ta võiks veel oodata. «Ämmaemand ütles, et hääle järgi ei tundu, et ma hakkaks kohe sünnitama,» meenutas Reetta. Veidi hiljem, kui tal olid veed juba ära tulnud, helistas ta uuesti haiglasse, ent ämmaemand küsis temalt, kas ta kannataks veel ehk natuke kodus olla.

Statistika näitab, et viimase viie aasta jooksul on Soomes väljaspool haiglat aset leidvate sünnituste hulk järjest tõusnud. Samas on Soomes suletud sünnitusosakondi, kus on aastas sündinud vähem kui tuhat beebit. See aga tähendab, et mõnes piirkonnas pikeneb sünnitushaiglasse sõitmise aeg.

Kõige enam sünnib väljaspool haiglat lapsi Helsingi piirkonnas. Sünnitusosakonna juht Mika Nuutila eitas seda, et olemasolevad sünnitusosakonnad on täis ja naistel palutakse kodus oodata.

«Ma pole kunagi kuulnud, et mõnele emale oleks öeldud: «Ärge tulge haiglasse». Me võime telefoni teel öelda, et natuke võib veel kodus oodata. Aga samas ütleme ka seda, et kui naine tunneb, et ta peab kohe tulema, siis tulgu,» sõnas Nuutila. Tema sõnul võib esineda selliseid olukordi, kus ühe haigla sünnitusosakond on täis ja siis saadetakse inimene teise Helsingi haiglasse. Samas rõhutas ta, et ükski haigla ei taha, et naine ootaks sünnitamisega viimse hetkeni kodus või sünnitaks haiglast väljaspool.

Nuutila sõnul on väljaspool haiglat rohkem sünnitusi olnud sellepärast, et kolmandik sünnitanud naistest on «teisest kultuuriruumist». Pole teada, kas need naised on teadlikult otsustanud haiglas mitte sünnitada või on neil esinenud probleeme sünnitusosakonnaga suhtlemisel.

Reettal ja Monal läheb hästi, samuti ka pere Ford Mondeol. «Kui me viisime selle autopesulasse, siis ütles pesula töötaja, et ta oli just puhastanud üht teist autot, kus naine oli sünnitanud kiirtee kõrvalteel,» sõnas Reetta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles