Toidud, mida peaks eelistama mahedana

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Kui sul ei ole võimalik osta ainult mahetoodangut, võid oma tervise ja heaolu nimel võimaluste piires valikuid teha. Üldiselt jõuab enim putuka- ja taimemürke tarbijani õhukese, söödava koorega puuviljadest. Paksu, eemaldatava koorega puuviljad seevastu kujutavad endast tervisele väiksemat ohtu, kuigi vahakihi tõttu võib puuvilja pinnalt taimekaitsevahendite jääkide eemaldamine olla raskendatud. Samuti on kasulik teada, millised on enim taimekaitsejääke sisaldavad põllukultuurid.

Järgmine kord poodi minnes pane need puu- ja köögiviljad oma eelistatult mahedana ostetavate toiduainete nimekirja etteotsa:

Õunad: need krõmpsuvad sügisviljad esinevad sageli USA Põllumajandusministeeriumi (USDA) poolt avaldatud kümne enim saastunud puuvilja nimistus. Õunu pritsitakse taimekaitsevahenditega ühe hooaja jooksul korduvalt. Isegi pärast koorimist ja südamiku eemaldamist sisaldab tavapäraselt kasvatatud õun tuvastataval määral mitmete taimekaitsevahendite jääke.

Kirsid: usside eemale peletamiseks pritsitakse kirsse tugevalt.

Viinamarjad: enda teadmata neelad koos nendega alla tohutul hulgal taimekaitsevahendite jääke.

Virsikud ja nektariinid: bakteritele meeldib nende mahlane magusus sama palju kui meile, seepärast piirdu mahetoodanguga.

Pirnid: lisaks sellele, et neid pritsitakse tugevalt, jõuab pestitsiide läbi pirni poorse koore viljalihani isegi rohkem kui õuna puhul.

Maasikad ja vaarikad: magusad, imalad ja oh, kui maitsvad! Kas Sa näed kõiki maasika pinnal olevaid imepisikesi süvendeid? Need on taimekaitsevahendite kollektorid! Maasikad imevad pestitsiide endasse ka oma südamiku kaudu (valge osa maasika keskel).

Seller: taimekaitsevahenditest tekkinud lomp – kas ei kõla isuäratavalt? Vesi koguneb sellerivarte põhja ja sinna koonduvad ka pestitsiidid.

Kartulid: tavapõllumehed kallavad selle väärika vilja sõna otseses mõttes kemikaalidega üle. Kuna kartulid kasvavad maa all, siis tungivad neile peale valatud taimekaitsevahendid vähese vaevaga kartuli õhukese koore vahele.

Spinat ja salat: proovi toredat eksperimenti - pane valge õiega lõikelill toonitud veega klaasi ja vaata, kuidas selle õis värvi muudab. Nüüd kujutle, et klaasis on mürgise kastme sees hoopis salat. «Janused» taimed nagu spinat ja salat «joovad» pestitsiide oma varte kaudu, seepärast vali mahetooted.

Foto: Elmo Riig/Sakala
Foto: Elmo Riig/Sakala Foto: Elmo Riig / Sakala

Kui oled tavapäraselt kasvatatud toodangu turul, on järgnevalt loetletud valikud mahetoodangu järel kõige turvalisemad:

Avokaadod: hurraa paksudele koortele! Avokaadod kuuluvad väikseima pestitsiidisisaldusega viljade hulka.

Banaanid ja ananassid: mõlemal on paks, eemaldatav koor. Lisaks kasvavad banaanid maapinnast piisavalt kõrgel, et kanda väga õhukest taimekaitsevahendite kihti.

Mustikad: testimisel oli mustikatel palju madalam pestitsiidide tase kui teistel marjadel.

Spargelkapsas ja kapsas: kuna neid jahedas kliimas kasvavaid aedvilju kahjurid tavaliselt ei himusta, on pestitsiidide tase nendes väga madal.

Sibulad: vajavad minimaalses ulatuses taimekaitsevahendeid ning väliskiht eemaldatakse enne söömist.

Herned: paiknedes mugavalt oma kaunas, on nad pestitsiidide eest kaitstud. Tegemist on samuti vähe pritsitava põllukultuuriga, mis vähendab ohtu tervisele veelgi.

Pea meeles, et ohutuimad toiduained ei pruugi tingimata olla kemikaalidest vabad, seepärast ära unusta neid enne söömist põhjalikult pesta. Nüüd, kui tead, et mahetoidu tarbimisega ei kaasne põhimõte «kõik või mitte midagi», mine ja toeta kohalikke mahetootjaid, ent ohutumad puu- ja aedviljad võid kokkuhoiu mõttes ikka tavapoest osta.

Vaata ka teisi tervise ja liikumisega seotud artikleid www.liigume.ee lehelt!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles