Juhuseksiga kaasnevad ootamatult halvad mõjud

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Juhuseks - nagu näitavad uuringud, siis mehed tahaks seda rohkem ja naised kahetsevad, et on seda üldse kunagi teinud. Millest selline sooline erinevus? Kui osa teadlastest põhjendab seda bioloogia ja evolutsiooniga, siis teised peavad oluliseks teguriks ka kultuurilist mõju seksuaalsusele.

Greatist vahendab kolme uuringu tulemusi, millest selgus, et naised kahetsevad seksuaalsuhteid (süütuse kaotamist, petmist jne) meestest rohkem. Juhuvahekordade ajal saavad naised ka harva orgasmi. Mehed seevastu kahetsevad seksist ilmajäämist ja võimalustest mööda laskmist (häbelikkust, seiklusjanu puudumist jne) rohkem. Kuigi 24 000 osaleja peal tehtud seksuaaluuring näitas, et nii meestel kui naistel on olnud juhuslikke seksuaalvahekordi enam-vähem võrdsel määral, siis naised kahetsevad neid rohkem ja intensiivsemalt kui mehed.

Uuringu autorid põhjendasid leitud tulemusi «iidse valiku survega» - meeste instinkt paljuneda vs. naiste instinkt rasedaks jäämist vältida. Seda tehes vaatasid nad mööda paljudest olulistest mõjuteguritest. Esiteks oli uuringu ülesehitus heteronormatiivne ja selles ei võetud arvesse homoseksuaalsust, teiseks jäeti täielikult välja ühiskonna ja kultuuri mõju, kuigi me teame, et soostereotüübid ja stigmad mõjutavad inimsuhteid ja seksuaalsust väga olulisel määral.

Sotsiaalsed normid ja topeltstandardid survestavad naisi oma seksuaalsust häbenema ja mõjutavad ka seksuaalelus tehtavaid otsuseid. Samuti võivad mehed tunda survet käituda kui Casanova, et meestele ette nähtud rolli sobida. Nii nagu kultuurilised normid panevad naisi oma seksuaalelu häbenema, võib see mõjutada ka naiste võimet seksi nautida.

See võib ka põhjendada, miks kaks teist uuringut on näidanud, et naised saavad orgasmi pigem püsisuhtes kui juhuseksi ajal. Teadlaste selgitusel on suhtes olevad mehed oma partneri vajaduste suhtes tähelepanelikumad ja kui korduvalt «harjutada», muutuvad mõlemad teisele naudingu pakkumises lihtsalt paremaks. Tänu sellele saavad naised püsisuhtes vahekorras olles rohkem orgasme kui juhuslike vahekordadega.

Kõik see näitab, et meie rahulolu oma seksuaaleluga mõjutavad peale bioloogiliste impulsside ka paljud teised faktorid. Kuigi mehed tahavad oma seemet võimalikult palju edasi «külvata», kihutab neid tagant ka ühiskondlik ettekujutus, et kõik neist peaksid olema väga seksuaalsed, mis loomulikult pole alati tõsi. Samuti võib olla, et naised naudiks üheöösuhteid rohkem, kui nad ei tunneks seetõttu pealesunnitud häbi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles