Olulisi nõuandeid, kuidas lapsi ohtude eest kaitsta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lastega juhtuvate õnnetuste ennetamise ühingu juht Katrina Phillips jagas Huff Postis nõuandeid, mida võiksid vanemad teha, et nende laste elu oleks ohutum.

1. Kodus olles pane oma nutitelefon hääletu režiimi peale või lülita välja. Hästi tähtis on see veel neil hetkedel, kui pead lastega suhtlema (nt söögikorrad, vannisolek jne). Sulle võib tunduda, et sa ju loed sõnumid ja meilid kiirelt läbi, ent Phillips hoiatas, et selle sama aja jooksul võib su laps uppuda või end tõsiselt kõrvetada.

2. Vanemad pole ainsad, kelle tähelepanu nutiseadmed köidavad. Ole lapsele heaks eeskujuks ja ära kunagi kasuta oma telefoni näiteks siis, kui kõnnite tänaval või ületate autoteed.

3. Kuum jook võib lapse nahka põletada veel ka 15 minutit pärast joogi valmistamist. Aseta oma kuum tee- või kohvitass sellisesse kohta, kust väikelaps seda kätte ei saa.

4. Nõudepesumasina jaoks soetatud pesutabletid teevad nõud küll kenasti puhtaks, kuid lastele on need ohtlikud. Veendu, et nõudepesuvahend ei oleks kraanikausi all või muus kohas, kust väike laps selle hõlpsasti kätte saaks. 

5. Phillips hoiatas, et mõned 3- ja 4-aastased on suutelised avama ka neid kappe, mis on n-ö lapsekindlalukuga kinni pandud. Vaata üle, et neis kappides poleks näiteks ravimeid, mida laps võiks suhu pista. Heida pilk peale ka enda käekotile. Kui sul on seal valuvaigisteid, siis pane need kuskile mujale.

6. Pisipõnnid võivad liiga suurte toidutükkide tõttu lämbuma hakata (nt terve viinamari võib lapse jaoks liiga suur olla). Lõika lapse toit alati väikesteks tükkideks.

7. Batuudi peal hüpates saab laps hästi energiat kulutada, aga pea meeles, et kõige parem on see, kui batuudil on korraga vaid üks laps. Kindlasti kasuta batuudi ümber ka turvavõrku.

8. Väike laps võib arvata, et pisikesed säravad patareid on kommid. Patarei allaneelamine on eriti ohtlik, sest see võib lapse kõri sisse augu põletada ja laps võib surra vaid paari tunniga. Hoia selliseid esemeid lapse käeulatusest eemale. Kindlasti vaata üle, et tema lelud ei oleks sellised, kust laps saaks ise patareisid kätte.

9. Kuum kraanivesi võib lapse nahka nii tõsiselt põletada, et laps tuleb viia haiglasse. Lapsele vannivett ette valmistades lase vanni kõigepealt pigem jahedat vett ja selle peale lase kuumemat vett. Proovi vett oma küünarnukiga, et veenduda selles, et laps ei põleta end ära.

10. Uppumine leiab aset väga vaikselt ja beebi võib uppuda ka kõigest 5 sentimeetri sügavuses vees. Kui laps on vannis, ole alati tema juures. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles