Nippe, kuidas suvise grillimaratoni ajal kaalutõusu vältida

, toitumisnõustaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Rannamõisa

Soojad ilmad on kohal ja suvi käes. See tähendab, et grillihooaeg on juba täies hoos. Grillimine on üks populaarne söögi valmistamise viis, mis annab toidule hea maitse ja meelitab inimesed õue. Kuid grillimise kasutegur ei piirdu ainult nendega. 

Grillil on võimalik valmistada ka väga tervislikke ja toitainerikkaid eineid. Rannamõisa toitumisnõustaja Henri Ruul annab nõu, kuidas grillida nii, et organism saaks vajalikke toitaineid, terviseriskid püsiksid madalad ja kaal suvise grillimaratoni tagajärjel ei tõuseks.

1) Eelista grillimisel madalama rasvasisaldusega liha – näiteks broilerit või kalkunit. Nii on leegi tekkimise oht väiksem, mis vähendab riski, et liha grillil ära põleb. Kusjuures viimasel on leitud võimalik seos vähiga.

2) Võrreldes punase lihaga on näiteks linnuliha ka väiksema kalorisisaldusega ning küpsetamise aeg kiirem.

3) Juurviljad sobivad grillile sama hästi kui liha. Toitainete mõttes nad täiustavad teineteist. Mida rohkem värve, seda parem. Lisaks, võrreldes näiteks keetmisega säilitab grillimine juurviljades rohkem toitaineid. Topelt rõõm!

4) Marinaad ja maitseained (ürdid ja vürtsid) annavad toidule maitset ning sisaldavad ohtralt kasulikke antioksüdante. Need ei kaitse mitte ainult toitu kahjulike ühendite eest, vaid ka sinu tervist.

5) Valmiskastmete asemel (mis ei ole sageli väga tervislikud)  pigista peale värsket sidrunit, laimi või mõnda kolmandat puuvilja. Mahlane ja tervislik. Samuti sobib näiteks salsa või avokaadokaste. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles