Loeng «Naise tervis Tiibeti meditsiinis» ootab kõiki, kellele läheb korda naiste tervis

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suvi on peagi käes ning see toob meieni ka suvise Joogafestivali. Kõik inimesed, kes huvituvad joogast, on oodatud 23. ja 24. juulil Haapsallu. Nagu eelnevatel aastatel, on kohal vanad tuttavad joogaõpetajad ja tuntud stiilid, kuid on oodata ka uusi üllatusi ning esinejaid. 

Üks teema mida suvisel Joogafestivalil käsitletakse, on naise tervis Tiibeti meditsiinis. Sellest teemast tuleb rääkima tiibeti traditsioonilise meditsiini praktiseerija ning Põlistarkuste ja Rahvaravi Kooli asutaja Kaia-Kaire Hunt. 

Suvisel Joogafestivalil räägite naise tervisest Tiibeti meditsiinis, mida täpsemalt enda loengus käsitlete?

Tiibeti meditsiini kontekstis on väga oluline tasakaalu loomine nii füüsilise keha, meele kui peenanatoomia ehk keha energeetika tasandil. Kui räägime naise tervisest, siis puudutamegi tasakaalu, kuid seda läbi tiibeti traditsioonilisele meditsiinile omase 5 elemendi tasakaalu loomise prisma. Meie ühiskonnas ja meie kliimas kimbutavad meid kõige enam tuule tasakaalutuse probleemid, millest juttu tuleb. Nii üldine stress, ärevus, närvilisus, aga mitmed kroonilised hädad on sellega seotud.

Mis aga puudutab väga spetsiifiliselt ka naistele ainuomaste organite probleeme, on nende hädad valdavalt seotud külmaga - liigselt külma alakehas viib sageli tsüstideni, viljatuseni, põiepõletikeni. Vahel võivad ka krooniliste haiguste puhul olla vastused küllaltki lihtsad ja just neile võimalustele, kuidas naisena koduste vahenditega oma tervist hoida ja turgutada, me selles praktilises loengus räägimegi. 

Kui kaua olete tegelenud joogaga ja kuidas selleni jõudsite? 

Jooga kui filosoofia on mulle huvi pakkunud juba väga ammu,  kuid spetsiifiliselt erinevate jooga-sõna sisaldavate praktikate, süsteemide ja ka füüsiliste harjutuste lahtimõtestamise ja sügavusega olen kokku puutunud just tänu Tiibeti meditsiinile, mille esimesed õpetused sain 2009. aastal.

Kuidas avastasite enda jaoks Tiibeti meditsiini?

Üks minu õpetaja, dr. Nida Chenagtsang oli 2009. aastal Eestis tegemas esimest mantraravi kursust. Peale seda minu huvi ja austus tiibeti traditsioonilise meditsiini vastu on ainult kasvanud. 

Mis teeb Tiibeti meditsiini eriliseks? 

Tiibeti traditsioonilise meditsiini üks suuremaid vägevusi on katkematu õpetusliin, mille õpetused on püsinud muutumatutena aastatuhandeid. Tiibeti meditsiinis on ka õpilasel ja terapeudil lisaks paljudele teoreetilistele õpetustele, aga ka praktikatele oluline teha vaimseid praktikaid, mis võimaldavad teha oma tööd suurema pühendumise ja õige motivatsiooniga. See on suureks abiks terapeudi kohati päris keerulisele tööle. 

Tiibeti meditsiin keskendub organismile kui tervikule ja lisaks terapeudi-poolsele abile on väga oluline inimese enda poolt tehtavad muudatused elustiilis, emotsioonide juhtimises, ehk isegi maailmast arusaamisel.

Tiibeti traditsioonilise meditsiini süsteem on üks terviklikumaid, keerulisemaid, kuid samas meile, eestlastele küllaltki hästi mõistetavaid meditsiinisüsteeme, millega olen kokku puutunud. Meie enda pärimusmeditsiinis ja Tiibeti meditsiinis on rida huvitavaid kokkupuutepunkte.

Kellele soovitaksite eelkõige enda loengut  Suvisel Joogafestivalil?

Loeng, mis on paljude praktiliste näpunäidetega, on sobiv igale huvilisele, kellele läheb korda naise tervis. Paljud soovitused on head meeles pidada igal naisel iseenda jaoks, kuid aitavad ka joogaõpetajatel ja teistel terapeutidel ehk avada laiemat pilti, miks mõnda naist kimbutavad kroonilised hädad, miks meil on nii palju põie- ja naisteorganite probleeme.

Kas teie loengule on oodatud ka mehed?

Loengutele on muidugi oodatud ka mehed - me oleme üksteist mõjutavas süsteemis ja mitmed teemad ja probleemid on ilmselt tuttavad ka meestele. 

Ja lõpuks on ehk hoopis kellegi armas kaasa see, kes oskab märgata ja ütleb ühel rõskel sügisesel päeval «Kallis, siin on sulle mõnus kardemonitee, et saaksid end seespidiselt soojendada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles