Õpetajad usuvad varasemast rohkem, et nende võimuses on kiusamist ennetada

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Aprillis avaldatud «Kiusamisest vabaks!» tulemusuuringutest selgus, et peale kuute kuud metoodikaga tegelemist uskusid õpetajad varasemast rohkem, et nende võimuses on kiusamist ennetada.

«Kiusamisest vaba lasteaed ja kool» programmijuhi Liivia Tuvikese sõnul on väga positiivne, et õpetajad näevad metoodikas võimalust oma klassis valitsevat õhkkonda parendada ning lastele seeläbi eluks olulisi väärtusi õpetada. «Ühtlasi oleme loomas uusi võimalusi, et ka seni liitunud koolid saaksid end täiendada ning õppida üksteise positiivsete kogemuste pealt,» räägib Tuvike. Ta lisab, et kuigi koolil on oluline roll kiusamise ennetamisel, siis kiusamisvaba keskkonna loomise võtmesõnaks on nii lapsevanemad kui ka teised last ümbritsevad täiskasvanud.

Haridus- ja Teadusministeeriumi koolivõrgu osakonna koordinaatori Jürgen Rakaselgi sõnul näitavad uuringud, et kiusamise tagajärjed on sügavad ja pikaajalised, mõjutades ohvrite vaimset tervist, õpitulemusi ning ühiskonnas toime tulemist. «Peame ühiskonnana seisma selle eest, et iga Eesti laps tunneks end koolis ja lasteaias turvaliselt. Turvalise keskkonna loomine sõltub iga haridusasutuse töötaja tegevusest – neist sõltub, milline on kooli või lasteaia füüsiline ja vaimne keskkond, millised on aktsepteeritud käitumine ning oluliseks peetud väärtused,» rääkis Rakaselg.

Õpetajate Majas selle nädala viimane Lastekaitse Liidu metoodika «Kiusamisest vabaks!» põhikoolitus. Kolme toimunud põhikoolituse tulemusel hakkavad sügisest väärtustele põhinevat metoodikat kasutama 25 uut kooli lisaks senisele 81-le.

«Kiusamisest vabaks!» on Taanist pärit kiusamist ennetav metoodika, mida kasutatakse lisaks koolidele aktiivselt ka lasteaedades. Eestis on metoodikaga liitunud 439 lasteaeda, mis on 2/3 siinsete lasteaedade koguarvust. Metoodika patrooniks on Taani kroonprintsess Mary. Eestis on projekti eestvedajaks MTÜ Lastekaitse Liit. Ühtlasi on Lastekaitse Liit oma metoodikaga «Kiusamisest vabaks!» liikumise Kiusamisvaba Haridustee Eest liige.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles