Maitsvad suvised toidud, millega kaalust alla võtta

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krevetisalat.
Krevetisalat. Foto: Vida Press

Kui riided lähevad suvel õhemaks, siis rasvakiht enamasti mitte ja puhkuse ajal kipub kaal pigem tõusma. Grillipeod, piknikud ja tänavakohvikud jätavad oma jälje ja teevad suve raskeks.

Võimaluse korral tasub suvel eelistada kergemaid toitusid, mis sobivad suurepäraselt ka grillpeo lauale ja teevad kõhule pai. Prevention loetleb sööke, mis ühel või teisel moel soodustavad kaalust alla võtmist või tervisliku kaalu hoidmist.

Foto:
Foto: Foto: Vida Press

Tomat

Oma kasvuhoone tomat on üks kõige paremaid vilju, mida suvel nautida. Tomatis on meil levinud viljadest kõige rohkem lükopeeni - see on võimas antioksüdant, mis vähendab organismis põletikku ja aitab kontrollida leptiini taset. Tänu sellele tekib vähem ületamatuid söögiisusid. Pealegi on tomatis väga vähe kaloreid (keskmises tomatis on umbes 22 kilokalorit), küllaga C-vitamiini ja teisi kasulikke aineid.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

Marjad

Suvised marjad pole vaid maitsenaudinguteks. Harvardi teadlased on leidnud, et marjade söömine aitab kaalutõusu vältida, kuna neil on madal glükeemiline indeks, mis aitab hoida veresuhkrutaset stabiilsena. Marjad on ka kiudaine-superstaarid, mis tähendab, et need aitavad kaalust alla võtta tänu sellele, et täidavad kõhtu pikaks ajaks. 

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

Krevetid

85 grammis krevettides on 101 kilokalorit ja ainult 1 g rasva, kuid 19 g valke, mis aitab tublisti kõhtu täita. Krevetid on ka hea seleeni ja B-vitamiini allikas. Tervislikumad on need muidugi juhul, kui ei ole frititud või võis praetud.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

Spinat

Spinatit kiidetakse palju ja põhjusega. Selles rohelises lehtköögiviljas on rikkalikult A- ja C-vitamiini,  rauda, foolhapet ning väga vähe kaloreid. Lisaks on sel salavõime: see aitab vähendada söögiisu. 

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: Panther Media/Scanpix

Arbuus

Kuigi arbuus on magus, on see suvel ideaalne toit, sest sisaldab palju väga kasulikke toitaineid, kuid minimaalselt kaloreid. Kuna arbuus koosneb 92 protsendi ulatuses veest, aitab see ka vältida suvel kergesti tekkivat janu, mida tihti tõlgendatakse näljana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles