Jooga on sport, mis teeb hinge kauniks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Osta.ee, Eesti Disain

Kevad on uue alguse ja õitsele puhkemise aeg. Nii ka inimese hing puhkeb õitsele. Selleks ostetakse uusi ilutooteid, soetatakse uus garderoob, kuid väga paljud panustavad ka spordi tegemisse. Sport paneb silmad särama, teeb rinna rõõmsaks, rühi sirgeks ning annab mõnusa annuse enesekindlust ja rahulolu iseendaga. Kaunistab seespoolt. Osta.ee blogi kirjutab lähemalt.

Sporti tehes on paljude eesmärk kaalu langetada, kuid paljud hindavad spordi juures enim hoopis mõtete klaarimist. Mõtted, mis enne trenni kihutavad peas nagu kiirrongid ning ei anna mitte kuidagi asu, on pärast trenni kui peoga pühitud. On lihtsalt mõnus ja hea olla.

Mulle sport meeldib ning trenni teen alati suure rõõmuga. Tõsi, on olukordi, kus olen liiga väsinud ning pean ennast sundima ja tagant piitsutama, et spordikott haarata ja minna. Trenni. Ega ilmaasjata ei öelda, et trenni tegemise juures on kõige raskem see 10 sammu diivani juurest välisukseni. Loomulikult olen pärast endale ütlemata tänulik ja enesetunne on ülihea. Endorfiinid  vallanduvad ja uni tuleb magus.

Joogapüksid Monessa
Foto:
Joogapüksid Monessa Foto: Foto: Osta.ee, Eesti Disain

Viimaste aastate jooksul on üha enam populaarsust kogunud jooga. Jooga õpetab keha armastama ja austama, tavaliselt on see kombineeritud õige hingamise ja meditatsiooniga ning selle abil otsitakse sisemist rahu. Joogat võib harrastada kes tahes, oled sa noor või vana, mees või naine.

Esitasin joogatreener ja Spiritjooga brändi eestvedajale Katrin Kivile mõned küsimused, mis aitaksid võhikul, nagu mina, teha joogariideid ostes õigeid valikuid.

Mis on joogariiete puhul oluline ning mida tasuks silmas pidada joogariideid ostma minnes?

Jooga laiemas tähenduses on kohalolu ja teadlikkus. Nii on ka joogariiete valikuga, see on suuresti tunnetuse küsimus – sa pead olema teadlik, mis tunde see või teine riietus sinus tekitab. Rõivastus on üks osa meie välisest kestast, ideaalis oleme me välise ja sisemise iluga tasakaalus. Nii saab ka joogarõivastus aidata meil seda tasakaalu luua. Oma sisemise kosmose ja vaimsusega tegeledes ei saa me unusada vormimaailma, sisemine ilu otsib väljendusviisi läbi välise ilu loomise. Valides joogatunniks spetsiaalsed rõivad, valmistad sa oma keha ette eriliseks pidulikuks sündmuseks ning sa võid saada palju sügavama kogemuse.

Kui soetan endale ühed joogariided, kas nendega võin kõikideks erinevates joogatundides käia?

Kuna joogastiile on palju erinevaid siis on ka joogariiete funktsionaalsus sellst sõltuv. On joogastiile, kus kantakse vabamaid ja kukkuvamaid rõivaid (ülemisel pildil olevad püksid leiad siit), samas mõnede teiste stiilide puhul on lausa ohtlik laiemate pükstega näiteks peapealseisu sooritada. Samamoodi on ka materjalidega – meditatsioonis võid istuda rahulikult puuvillase või viskoosmaterjalist pükstega, kui aga läheb higistamiskes, siis on kindlasti oluline, et materjal kiirelt kuivaks ja niiskust välja juhiks. Joogariiete puhu tasub uurida ka, kas tegu on eetiliselt toodetud kangastega ja tootmisega. Ikka selleks, et sa oleksid teadlik oma valikust.

On levinud arvamus, et joogariided peavad olema valged, mis loovad energeetiliselt kaitsekihi ümber füüsilise keha. Kas see vastab tõele? 

Valge värv on tõepoolest võimas värv – valge on kõikide värvide summa. Valget kandes oled sa avatud muutustele ning oled ka veidi haavatav. Valgega tood ennast lihtsamalt välja mugavusstsoonist ja valge suurendab ka aurat. Olles ise kundalini jooga õpetaja, saigi Spiritjooga kollektsioon alguse valgetest rõivastest ning kindlasti leiab sealt  palju valget ka edaspidi.  Samas ei saa alahinnata ka teisi värve – värvid on elu. Mida sügavamal kontaktis iseendaga sa elad, seda rõõmuküllasem ja värvilisem on su maailm.

Joogapüksid Romi Rythm
Foto:
Joogapüksid Romi Rythm Foto: Foto: Osta.ee, Eesti Disain

Spiritjooga rõivad on pigem kirjud ja värvilised (näiteks nagu pildil olevad retuusid). Kas nendel värvidel on ka oma ülesanne? Millest tulenevalt on värvid valitud?

Spiritjooga kollektsiooni olen valinud hoolega erinevaid värvikooslusi, mis annavad energiat, loovad rütmi või panevad voolama. Kõik mustrid ja värvilahendused on looming läbi teadliku tunnetuse. Samamoodi on motiivide ja sümbolitega. Need annavad lihtsale rõivatükile justkui võluväe. Lootoslill on valgustatuse sümbol, hamsa käsi on kaitse kurja eest, mandala on elu terviklikkuse looja ning paabulinnu sulg juhib vaimsusesse.

Kõik trenni!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles