Uus vana trend: kas köök kolib taas omaette ruumi? (1)

Kristel Trell
, Kodu.postimees.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suur ameerikalik köök Melissa Riversi kodus.
Suur ameerikalik köök Melissa Riversi kodus. Foto: Vida Press

Alles oli moes avatud köök-elutuba - suur ruum jättis avarama mulje, ent tasapisi on suletud, eraldi seisev köök hakanud tasapisi taas moodi tulema, kirjutab New York Times.

Mitmed Manhattani uusarendused planeerivad ostjate soove silmas pidades köögi omaette ruumi, kuna inimesed tahavad toiduvalmistamise ja söömise-meelelahutuse lahus hoida, kirjutab Times.

Kinnisvarafirma Related Companies juhi Bryan Cho sõnul polnud nad eraldiseisvat kööki ehitanud 1990ndatest saadik, kuid nüüd tuli ostjate tungival nõudmisel seda siiski teha - suuremate, kolme-neljatoaliste korterite juurde kuulub ka omaette köök, kuhu mõnel juhul on planeeritud ka sööginurk.

Millal omaette köögi buum Eestisse võiks jõuda? Sisearhitekt Eeva Masso sõnul Eestis kerkivates uuselamutes naljalt eraldiseisvat kööki ei kohta. «Väga väikesed köögid ka suurtes korterites on ehk eelmise buumi jääknähud,» leidis Masso. « Siis oli tavaline, et inimesed ütlesid, et pere kodus ei söögi koos, mingit toiduvalmistamist ei toimu ja ainus vajalik on külmkapp ja mikrolaineahi. Selles osas on eestlane astunud selge sammu aeglasema ja nautlevama elustiili poole, kuna kuulen väga sageli, et inimeste jaoks on (koos) kokkamine väga oluline ja köök üks olulisemaid ruume elamises,» rääkis ta ning tema hinnangul on vähemalt Tallinnas suurem osa arendajaid selle suundumusega arvestamas.

«Siiski jätkab köök rõõmsalt elutoa väärika osana, olgu küll endisest suuremana. Inimeste soovides on aga näha vajadust ka kerge eraldusvõimaluse (nt vaheseina või lükandukse) järele, mis võimaldaks köögi täielikult, kuid mitte püsivalt elutoast eraldada. Samas päris eraldi kööki vaid söögivalmistamise ruumina eestlane praegu siiski tagasi ei tundu igatsevat,» mainis Masso.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles