Talje, tule tagasi!

Kristina Herodes
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Jaanipäevajärgne aeg on põnev. Meil on nii mõndagi uut: uusi tuttavaid, piinlikke ja vähem piinlikke mälestusi ning värsked šašlõkivoldid värvli vahel. «Oh, oli mul vaja nii palju süüa…» mõtleb nii mõnigi. Igal aastal. Pole hullu, siin aitab vaid tegutsemine. Alustame missiooni «Talje tagasitulek»!

Hakatuseks teeme klaariks, milline on hetkeseis ja mis aitaks. Talje ümber on punutud hulgaliselt müüte – mõned ohtlikult ebatervislikud, osa valed ja osa lihtsalt naljakad. Illusioonidega hullates aga tulemusi ei saa. Ja võib-olla asub tervislik reaalsus sinu jaoks hoopis teises punktis kui su unistused, needki oleks mõistlik vastavusse viia.

Üleöö keegi paksuks ei lähe

Olen küll ja küll grillipeohommikutel kuulnud ahastamist, et pooleaastase trenni ja dieedi tulemused on ainsa hullumeelse ööga hukatud. See pole õnneks võimalik. Nii nagu kaal kaob aeglaselt, võtab ka uute rasvade ladestumine aega. See meeletu magu, mis meelehärmi teeb, koosneb tavaliselt liigsest veest ja gaasist. Selge see, et kõht on stressis, kui talle tangitakse ühekorraga sisse nädalaks paras lihakogus. Olgugi söetablett tavaliselt kõhuravim, ei saa sama öelda söestunud šašlõki kohta – see on kehale umbes sama tervislik nagu grillitikku krõbistada. Aga ega keegi siis vaid lihaga pääse, kõhtu rändavad veel igasugu näksid, maiustused, tärkliserikkad lisandid, kõige selle allaloputamiseks ka hulk alkoholi. Miks osa inimesi loeb mõnusaks söömist, mis enesetunde kehvaks muudab?

Mis aitaks? Unusta veepäev – see viib keha vaid stressi. Tasakaalu taastab lihtne ja kergesti seeditav söök, mis sulle sobib ja maitseb. Näiteks köögiviljad, õlid, juustud, pähklid, mereannid. Mida vähem eri toiduaineid segad, seda parem mõju.

Kehasse kuhjunud vedelikust päästab sidrunimahlaga või õunaäädikaga segatud vesi ja must kohv. Seedeprobleeme leevendavad kiivi, seller ja tšilli. Paari päevaga on vedeliku ainevahetus taas korras, keskkoht jälle omal kohal ja näed selgelt, et kui sa ka pidusöögi käigus miskit juurde võtsid, siis vaevalt rohkem kui mõnisada grammi.

Veelgi parem taktika oleks oma ainevahetust kõikuvate söögikordadega mitte närvi ajada ja iga päev piisavalt ja tervislikult süüa. Siis ei teki šašlõkimägede vahel isegi mingit mõtet end kõrvadeni täis vitsutada. Tahtejõudu pole ka põrmugi vaja – kõht saab lihtsalt täis ja mõte läheb mujale. Ma tean, et soovitus kalorilugemine nurka visata ja normaalselt sööma hakata ei kõla sugugi populaarselt, sest inimestele tunduvad ekstreemsed trikid miskipärast tõhusamad, kuid see on paraku ainus asi, mis toimib. Pikka aega ja täiesti stressivabalt.

Millised lihased teevad talje?

Tihti tehakse trimmis keskkoha saavutamiseks kirglikult istessetõusul põhinevaid harjutusi  ehk crunch’e. Hea harjutus, tänapäeval on küll ka tõhusamaid alternatiive, aga pealmiste lihaste välja voolimiseks on sest kasu küll, kui sadu kordi teha. Ainus häda seisneb selles, et nende lihaste töö on keha liigutamine, talje trimmimiseks neist suuremat kasu pole.

Kõhtu hoiavad sees ja selja sirge hoopistükkis sisemised lihased! Nende treenimiseks on aga täiesti teised harjutused. Tõhusaimate seas on Tupleri tehnika taastavad harjutused, mida Eestis õpetatakse Helle Nurmsalu kõhukliinikus. Sisuliselt treenid nii just kõhtu sisse tõmbavat lihaskorsetti. Imepärane talje vormija on Joseph Pilatese välja töötatud pilates, kus staatiline lihastöö annab kiireid ja nähtavaid tulemusi. Uuematest rühmatundidest on keskkoha kiireks tagasitoomiseks ülihead valikud Deep Works, mida Eestis õpetab näiteks Mihkel Vabrit, ja ka vana hea kõhu-selja-tuhara tund. Jooga pöörab samuti tähelepanu sisemistele lihastele.

Kui plaanid tõemeeli oma keskkohale uue kvaliteedi anda, siis on parim kombineerida sisemisi ja välimisi lihasharjutusi ja teha neid järjekindlalt, 4-5 korda nädalas. Hea uudis on see, et väga kannatlik pole olla vajagi, juba kuu-paariga on märgatav tulemus saavutatud.

Kus kõhulihased end peidavad?

Ütleme otse – naha alt välja pungitav sikspakk pole terve inimese juures üldse loomulik asi. Meestel, kel keha rasvamass väiksem, on see veel üsna lihtsalt saavutatav, naistel märksa raskem. Olgu ilustamata öeldud, et kui kõhulihased tulevad põrnikana nähtavale, on naisterahva rasvaprotsent tihtipeale juba nii madal, et see seab ohtu tema hormonaalse tasakaalu. Ehk funktsioneerimise terve, elujõulise, järglaste saamise võimelise naisena. Loomulikult on ka erandeid – sinu sõbranna võib vabalt kuuluda nende harvade kodanike hulka, kelle rasvaprotsent püsib looduse poolest madal ilma tervist rikkumata. Tuleb lihtsalt leppida, et osa asjade puhul pole mõistlik oma geenidega sõda pidada. Heas vormis inimene pole mingi üks mudel – igaüks on erinev ka treenituna, mõni suurem ja mõni pisem, mõnel ahtam talje ja teisel tugevam. Hoolimata sellest, et spordi- ja toidulisandite tööstus püüab meid vastupidises veenda, ei allu loodus meie soovidele.

Väga palju saab talje heaks ära teha lihtsalt kehahoiaku korrigeerimisega. Katsu näiteks iga päev sirgelt laua taga istuda nii, et sa kusagile seljatoe sisse sültjasse poosi ära ei vaju. Polegi nii lihtne, mis? Ja õige ka – see on efektiivne ja tunde kestev trenn, mis tõmbab keskkoha ruttu trimmi. Kui kontrollid head rühti ka seistes ja kõndides, on see lakkamatu korsetilihaste treening, mis õnneks saab ruttu harjumuseks.

Kui jätta kõrvale mõõdud ja vaadata vaid proportsioone, selgub veel üks huvitav fakt – treenitud naiste kehakuju on tavaliselt suhteliselt sirge. Talje joonistub välja vähem kui naiselikult pehmetel-kurvikatel suguõdedel, kelle ainus koormus on koogi tõstmine taldrikult suuni. Keegi pole tegelikult öelnud, et keskkoht peaks üldse olema teraskõva ja trimmis, voolujoonelised kurvid võivad isegi palju enam fantaasiat tiivustada.

Kas saaks endale ka otsekohe keskkoha kokku valetada?

Ütleme nii, et ülearu mugav see ei ole, aga võimalik küll. Iga naine tunneb korrigeeriva pesu vigureid – sikutad need jalga ja saadki hops! mitme sentimeetri jagu väiksemad mõõtmed, lameda kõhu ja saledama talje. Kui sa end palavaga sellise pitsitava pakendi sees hästi tunned, siis pole kellelgi teisel midagi kobiseda. Efekt on kiire ja kindel.

Kraad karmim taktika on kasutada korsetti, mis muudab kehakuju oluliselt. Ajaloos on teada mitmeid hulle, kes eneseterrori abil on lausa sipelgatalje saavutanud – Ehtel Granger loobus selle nimel kõigist elumõnudest ja lastest. Piinles väärastunud iluarusaamadega kallima õhutusel ööpäev läbi ülikitsas korsetis, pigistas talje kuni 33 cm peale ja kannatas hulga kaasnevate tõsiste tervisehädade all.

Ogarad iluihad pole tänaseni vaibunud – modell Pixee Fox lasi eemaldada kuus ribi ja kannab lakkamatult pitsitavat korsetti ning burleskitäht Dita von Teese on oma 53,3 cm taljeümbermõõdu saavutanud samuti aastaid korsetti kandes. Kas seda tasub proovida ka kodus? Keskkoha kokkupressimine ei lase normaalset hingata, pärsib vereringet ja ainevahetust ning kahjustab tervist. Usu, selline elu pole elamist väärt! Ei mingit aktiivsust, normaalset toitumist ega ehedaid emotsioone enam ja ekstreemse fassaadi varjus oled nõrk, väga kiirelt vananev ja füüsiliselt atrofeeruv kuju.

Kas siis petta või mitte petta? Tulemuse saad kohe, samas võivad salajased remonditööd riiete all laastavat mõju avaldada kandja enesehinnangule. Keegi justkui sosistaks kuritahtlikult kõrva: sellisena nagu sa oled, pole sa piisavalt hea… Nii võib korstnasse minna suur osa loomulikku sarmi ja elutervet eneseusku. Arvesta, et sentimeeter siia-sinna ei muuda sind küll karvavõrdki kaunimaks, ka seesama sina, keda peeglis kriitilise pilguga sihid, on juba väga ilus. See kehtib iga keha kohta, inimene pole ometigi toode ja tal on õigus särada ja endaga rahul olla igas vormis.

MÜÜTE TALJE ÜMBER

Kõhulihaste koogutamine teeb keskkoha peeneks. Kahjuks pole see sugugi tõsi. Kõhu sees hoidmine on hoopis sisemiste lihaste ülesanne ning tihti on pekivõru all peidus igati kenad kõhulihased, mille kättesaamiseks tuleb ka toidulaua taga treenida.

Trenn toimub trennis. Vale puha! Tõhusaim taljetrenn kestab kogu päeva. See on lihtne – istud sirgelt ja hoiad head rühti, korsetilihased peavad selleks juba aktiveeruma. Suurim viga tänapäeva mõtteviisis on see, et meile tundub, et trenn toimub trennis käies. Ei! Liikumine on elu loomulik osa.

Korrigeeriv pesu on kasulik. Siluetti see parandab tõesti ja kohe, aga tähelepanuta ei maksa jätta ka petutrikkide mõju naise enesehinnangule. Salendava pesuga saavad hullata need, kes ei unusta, et on imekaunid ka ilma. Kui kõrvalise abita end ebatäiuslikuna tunned, siis parem peatu.

Üleöö on võimalik kõht ette süüa. Kui peegelpilt seda näitab, siis on tegu ajutise «õllekaga», mis koosneb peamiselt liigsest veest, gaasist ja toidumassist. Rasvade ladestumine ei toimu nii kiirelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles