Nutitelefoni kasutajate halb harjumus, mis võib tekitada vaegnägemist

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Ilmselt ei tule see kellelegi üllatusena, et elektrooniliste seadmete sage kasutamine võib ajapikku hakata tervist mõjutama. Sa võid arvata, et selles pole midagi hullu, kui su lapsel on nutitelefon, millega ta enne magama jäämist mängib, aga tegelikult võib see silmadele üsna halvasti mõjuda.

Teadlased on kindlaks teinud, et kui vaadata õhtuhämaruses nutitelefonist erinevaid sotsiaalmeediakanaleid – Instagrami, Snapchati, Facebooki –, siis see ei mõju silmadele sugugi hästi ja tulemuseks võib olla ajutine vaegnägemine. Hirmutavast avastusest kirjutati hiljuti teadusajakirjas New England Journal of Medicine.

Ajakirjas toodi välja kaks sarnast juhtumit, mille peategelasteks olid kaks naist vanuses 22 ja 40. Mõlema lood olid üpris sarnased. Naised olid ühel hetkel pöördunud arsti poole ja kurtnud, et ei näe enam ühe silmaga kuigi hästi. Noorem naine polnud parema silmaga näinud hästi juba paar kuud. Vanem naine kurtis, et ühe silmaga näeb ta hommikuti «uduselt» ja see kestab tavaliselt umbes 15 minutit.

Arstid vaatasid mõlemad naised üle, kuid nende tervis tundus olevat korras. Seejärel hakati uurima naiste igapäevaste harjumuste kohta. Selgus, et mõlemal naisel oli kombeks õhtul pimedas oma nutitelefoni vaadata. Kuna mõlemad naised kurtsid, et vaid ühe silmaga ei näe nad hästi, siis selgitasid arstid välja ka selle põhjuse. Nimelt oli naistel kombeks oma telefone vaadata voodis külili lesides nii, et üks silm oli patja mattunud ja teine vaatas telefoni. See silm, millega telefoni vaadati, oligi mõlemal juhul ka see, mis nägi «uduselt».

Teadlased märkisid ajakirjas, et kuigi enamasti vaadatakse nutiseadmete ekraane mõlema silmaga, siis pole harvad juhtumid, kus inimene kasutab ekraani vaatamiseks vaid ühte silma, samas kui teine on kaetud (näiteks on suunatud padja poole ja seetõttu valguse eest kaitstud). Teadlased ennustavad, et taolisi probleeme võib hakata üha rohkem esinema, sest nutiseadmed on muutunud meie igapäevasteks kaaslasteks.

Kuidas end kaitsta? Keera oma nutiseadme ekraaniheledust vähemaks või ürita oma harjumusi muuta ja ära vaata nutitelefoni enne magama jäämist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles