Kuidas marju õigesti külmutada?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külmutatud marjad.
Külmutatud marjad. Foto: Vida Press

Smuutiraamatute autor Eliq Maranik soovitab smuutides alati eelistada hooajalisi vilju. Praegu on maasikate aeg ja Eliq soovitab kindlasti maasikaid ka külmutada, et talvel oleks maitsev kraam kohe võtta. 

Juhul kui viljad on kohe pärast korjamist külmutatud, on need ka hiljem värskele puuviljale suurepärane aseaine. Külmutamine annab ka võimaluse erineval ajal valminud viljade sobitamiseks.

«Maasikad, vaarikad ja mustikad sobivad ideaalselt külmutamiseks. Valmista kogused ette ja külmuta, kui sa neid just kohe ära ei kasuta,» soovitab smuutikuninganna Eliq. 

«Kui valmistad smuutisid tihti, siis võiksid osta suuremas koguses hooajakaupa. Kasuta külmutamiseks kotte ja kirjuta neile kogus ja kuupäev. Valmista viljad ette sobivate portsjonitena ja pakenda võimalusel mitu eri sorti vilju kokku.»

Kui kaua võib marju sügavkülmas hoida, et nende väärtus ja maitse ei kannataks? «Sügavkülmas säilivad marjad väga hästi ka pool aastat, vajuta enne koti sulgemist sellest õhk välja niipalju, kui võimalik.»

«Parim viis külmutamiseks on valada väike kogus küpsetuspaberile ja külmutada, kuni need on tahked. Seejärel panna marjad külmutuskotti. Kõiki mahlaseid vilju võib ette valmistada samamoodi. Kui valmistad smuutit, vala viljad otse kannmikserisse ja lisa seejärel vedelik.»

Värsketest ja külmutatud marjadest smuutide valmistamise eelis on see, et tead kindlalt, mis seal sees on. Võid ise koostisaineid valida, maitseid ja koguseid muuta.

Rabarber ja maasikas

2 õuna

2 rabarberivart

200 g maasikaid 

2-3 tl mett

Lõika õunad kuubikuteks ja pressi mahl välja. Koori ja haki rabarber. Keeda rabarberit ja õunamahla tasasel tulel, kuni rabarber muutub pehmeks. Jahuta maha ja mikserda marjade ja meega kokku.

Kui soovid, lisa 150 g vanillikohupiima või jogurtit – nii saad mahedama maitsega toitva joogi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles