Millal tuleks päevituskreem välja vahetada?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ilmselt on paljud meist vähemalt korra unustanud suvel päikesekaitsekreemi kehale määrida ja hiljem avastanud, et põsed ning õlad on päikese käes hirmuäratavalt punaseks muutunud. Aga enne, kui plaanid randa või päikese kätte minna, tasuks kindlaks teha, kas su päikesekaitsekreem pole ehk halvaks läinud.

Cosmopolitan uuris nahaarstilt dr Mervyn Pattersonilt, millised märgid viitavad sellele, et kreem on halvaks läinud ja oleks õige aeg uus osta.

  • Esiteks, kas päikesekaitsekreem üldse läheb halvaks?

Dr Pattersoni sõnul enamik päikesekaitsekreeme siiski vananevad, mistõttu peaks kreemikarbil olema märge selle kohta, kui kaua see säilib. Tema sõnul tasuks halvaks läinud kreemid ära visata, sest kreemis sisalduvad kemikaalid kaotavad aja jooksul oma toime. 

Aga mida teha, kui oled kreemikarbi ammu minema visanud? Dr Patterson ütles, et siis tasuks meenutada, millal on see kreem avatud. Ta ütles, et enamik kreeme tohib kasutada kuni aasta aega pärast avamist.

  • Kuidas kindlaks teha, kas kreem on halvaks läinud?

Kui kreem on halvaks läinud, siis on selle tekstuur ja lõhn muutunud. Põhjuseks on see, et aja jooksul hakkab kreemi koostis «eralduma». Dr Patterson ütles, et kui sa märkad, et kreemi tekstuur pole enam endine, siis oleks mõistlik see kreem välja vahetada. 

  • Mis juhtub, kui kasutad halvaks läinud kreemi?

Halvaks läinud kreem ei kaitse sind piisavalt päikesekiirte eest ja su nahk võib ära põleda. Samuti võib aegunud kreem põhjustada nahaärritust. 

  • Kuidas pikendada päikesekaitsekreemi eluiga?

Dr Patterson ütles, et päikesekaitsekreemid peavad üldiselt hästi vastu, aga kui kreemituub jääb otsese päikesevalguse kätte, siis võib kreemi koostis kiirelt muutuda. Oluline on see, kus ja kuidas kreemi hoitakse. Kõige parem on see, kui hoiad kreemi mõnes varjulises ja eelistatavalt jahedas ning kuivas kohas. 

Kui sa ei suuda mäletada, millal sa kreemi avasid, siis viska see igaks juhuks minema ja soeta uus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles