Kuidas kasvatada enesekindel ja julge tütar?

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Naiste ebakindlus saab alguse juba lapsepõlvest. Kuid kes meist ei tahaks õpetada oma tütardele või iseendale julgust, enesekindlust ja pealehakkamist? Alati ei pea tegema nii, nagu ühiskond sinult ootab. Ole julge ja võta riske!

Poisse ja tüdrukuid kasvatatakse erinevalt. Kui tüdrukutele öeldakse, et nad liialt ei riskiks, siis poisse õpetatakse mängima karmilt, võtma riske ja hüppama tundmatus kohas vette. Selline käitumine tõukab tegelikult mehi elus edasi ja tõmbab naisi tagasi, seetõttu valivad naised enamasti turvalise ja kindla ameti, et vältida läbikukkumist, vahendab Verily Magazine.

Selline ühiskondlik kasvatusmeetod hoiab naisi tagasi ja ei lase neil oma täit potentsiaali rakendada. Tarkadest naistest on tegelikult väga palju kasu, kui nad ainult julgeksid esile tõusta. Mida me saaksime selle jaoks teha, et ka tüdrukud ja sina ise julgeksid oma unistusi taga ajada ning riske võtta?

  1. Õpeta iseenast ja oma last teistmoodi mõtlema

Tanith Carey, lastekasvatuse ekspert Londonist, nõustub, et tüdrukute perfektsionsmi taotlus algab laspepõlvest. See väljendub selles, et tüdrukud ei julge oma mõtteid välja öelda, nad on väga enesekriitilised ja tahavad, et väljaspoolt paistaksid nad perfektsed. See kõik õõnestab lõpuks tüdruku enesehinnangut.

Mis on lahendus? Carey pakub välja küsimused, mida endalt või oma tütrelt küsida, kui märkad eelnevalt nimetatud perfektsionsmi tunnuseid. «Mis on kõige hullem, mis võib juhtuda? Kui kõige hullem asi juhtub, kas ma tulen sellest välja? Kas see on oluline järgmine nädal või järgmine aasta?» Tuleta tütrele meelde, et mitte keegi ei ole täiuslik ja see on täiesti okei, kui ta laseb mõnel asjal lihtsalt omasoodu minna.

Järgmine kord, kui sa oled ise stressis mõne suure tööülesande tõttu, siis küsi endalt samu küsimusi. Selline mõtteviis seab asjad perspektiivi.

  1. Areng on olulisem kui täiuslikkus

Teadlased on uurinud seda, kuidas reageerivad poisid ja tüdrukud ebaõnnestumisele. Kui poisid kukuvad milleski läbi, siis nad tõenäoliselt mõtlevad, et nad oleksid võinud rohkem pingutada. Kui tüdrukud ebaõnnestuvad, siis nad leiavad, et nad olid ilmselt lohakad ja neil puudusid vastavad oskused või kvalifikatsioon.

Carey soovitab tütardele õpetada, et nad seaksid realistlikke eesmärke. Näiteks, kui sa tahad võtta eesmärgiks maratonijooksu, siis tasub alustada 10 kilomeetri võistluse läbimisest. See on palju realistlikum ja sealt on lihtsam edasi minna. Pettumus maratoni ebaõnnestumisel on kerge tulema.

  1. Tunnusta individuaalsust mitte tublidust

Kui tüdrukud on väikesed, siis vanemad näevad vaeva, et nad oleksid sõnakuulelikud ja kui nad on, siis valatakse nad üle kiitustega eriti «sa oled nii tubli tüdruk» lausega. Tüdrukud tahavad juba loomupoolest teistele inimestele meelepärased olla ja kipuvad selle vajalikkust endale sisestama. Tegelikult nad ju ei pea igale inimesele meelejärgi olema.

Algkoolist saati on tublid tüdrukud need, kes istuvad ilusti, õpivad vaikselt nina raamatus. Nad teevad nii nagu neilt palutakse. Sellega nad väldivad vigu ja riske, mis tegelikult on enesehinnagu kujunemisel väga olulised.

Täiskasvanuna selline käitumine jätkub. Teada on, et mehed kandideerivad tööle, kui nad täidavad 60 protsenti nõutud oskustest ja naised kandideerivad alles siis, kui nad vastavad 100 protsenti tööandja ootustele.

Tehes nii nagu keegi teine sulle ütleb, töötad sa tegelikult tema huvides. Muretse sina eelkõige iseenda pärast, võta riske armastuses või kandideeri töökohale, mille jaoks sul ei ole kõiki vajalikke oskusi. Kõik suured asjad elus juhtuvad pärast seda, kui sa oled olnud julge ja võtnud riski. Vaata, mis seejärel edasi juhtuma hakkab!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles