Lugeja küsib: mis juhtub minu hea vormiga, kui ma terve kuu puhkan?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

«Mis juhtub, kui olen muidu teinud aastaid jõusaalitrenni kolm korda nädalas ja nüüd terve juulikuu puhkan? Mis minu lihastest saab ja kas mul võib kilosid juurde tulla?» küsib lugeja portaalis liigume.ee.

Vastab personaaltreener ja fitnessi entusiast Erkki Klaus

Seda küsimust küsitakse päris palju ja see võib nii mõnegi ära ehmatada, kui hakata mõtlema, et mis juhtub mu vormiga kui ma lähen reisile või tuleb tööga seoses midagi ootamatut ette, äkki hoopis saan vigastada.

Lihasmassi kadu ühe kuu jooksul on üpriski minimaalne. Üks põhilisi märke, mis annab kohe tunda, kui pole pikemat aega treeninud on lihastunnetus ja harjutuste sujuva liigutusmustri kadumine. Kui tõesti peate jääma pikemat aega treeningsaalist eemale siis peamine soovitus, mis ma inimestele annan, on see, et olge aktiivne. Liikuge ringi, tehke madala intensiivsusega tegevusi. See hoiab siiski teie lihased töös ja energiakulu kõrge. Kui lõpuks naasete pärast pikemat pausi tagasi treeningsaali, siis vähendage koormust kindlasti 50 protsendi võrra. Laske kehal ja kesknärvisüsteemil taas tegevusega harjuda, mõelge tehnikale ja lihastele, mis töötavad liigutusel, kuulake oma keha ja vastavalt oma võimetele ja tundele hakake taas vaikselt liikuma sinna suunas, kus treeningud lõppesid.  

Peamine viga, mis paljud teevad pärast pikemat pausi, ongi see, et nad tahavad kohe samade raskustega trenni tegema hakata ja see võib teile hoopis negatiivse treeningefekti anda.

Kaalust juurdevõtmine sõltub puhtalt ainult sellest, kui aktiivne te olete ja kuidas toitute. Kui liigute igapäevaselt ringi ja hoiate keha töös, toitute 70 protsenti tublisti, siis luban, et naasete superenergiaga treeningsaali ja hoiate ka lisakilod eemale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles