Nõuandeid 1937. aastast: kuus käsku abieluks

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mrs Charles Sweeny - varem tuntud kui miss Margaret Whigham ja hiljem kui Argylli hertsoginna (1912-1993) suudleb trepil oma abikaasat hüvastijätuks, et suunduda debütantide ballile. Mrs Sweeny oli ameeriklannast professionaalne golfimängija.
Mrs Charles Sweeny - varem tuntud kui miss Margaret Whigham ja hiljem kui Argylli hertsoginna (1912-1993) suudleb trepil oma abikaasat hüvastijätuks, et suunduda debütantide ballile. Mrs Sweeny oli ameeriklannast professionaalne golfimängija. Foto: Illustrated London News Ltd/Mar/Scanpix

Lääne Elu andis 1937. aasta juunikuus inimestele head nõu: suvine puhkeaeg veedetagu lahus, oli ajaleht resoluutne. Toome siin välja muutmata kujul ka ülejäänud nõuanded.

Õnneliku abielu probleem on ikka huvitanud kõikide aegade ja rahvaste filosoofe ja psüholooge. Mida peavad noored inimesed tegema abiellumisel ja kuidas valima endale sobivat partnerit kestvaks kooseluks, see küsimus on siiski jäänud lõplikult lahendamatuks ja õnnetute abielude arv ei näita just kusagil langust.

Ameerikas on keegi koostanud kuus käsku, mis tema arvates peavad tagama õnneliku abielu. Need käsud oleksid järgmised:

  1. Ei ole vaja rutata abiellumisega. On tarvis enne põhjalikult tundma õppida oma tulevast eluseltsilist. Kirg kestab vaid lühikest aega, kuid kestev sümpaatia põhineb vastastikusel arusaamisel.
  2. Kõigis tähtsamates küsimustes peab naine otsustamisõiguse jätma mehele.
  3. Abbikaasad peavad koos veetma nädalalõpu ja tingimata kaks õhtut nädalas.
  4. Tuleb pidada soovitavaks, et abikaasad saadaksid mööda oma puhkeaja lahus. Pärast pulmi võivad jatkuda tutvused ja sõprused, mis sõlmitud enne abiellumist.
  5. Endisi tuttavaid tuleb kohelda sõbralikult, kuid siiski tuleb neile selgesti mõista anda, et pärast pulmi on alganud hoopis uus elu ja et nüüdsest peale abikaasad kuuluvad ainult teineteisele.
  6. Lapsed on abieluõnneks, kuid mees peab alati meeles pidama ja eriti veel siis, kui lapsed sirguvad suuremaks, et tema on neile sama tarvilik, nagu emagi.

Kas need «kuus käsku» aitavad igakord abielu õnnelikuks kujunemisel, on muidugi küsitav, sest vähemalt nõuandja ise on põline vanapoiss, ja seega pole tema omal nahal kunagi proovinud seda arstimit, mida ta lahkelt soovitab teistele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles