Miks tasuks lubada lastel pöialt imeda ja küüsi närida?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Teatud vanuses meeldib lastele üle kõige oma sõrmi lutsutada ja mingil põhjusel maitseb pöial lastele kõige paremini. Mida vanemaks lapsed saavad, seda enam kuulevad nad vanemate suust, et pöialt ei tohi imeda ega küüsi närida. 

Põhjus on väga lihtne: sõrmede kaudu võib lapse suhu sattuda väga palju baktereid ja küüntenärimine võib hammastele liiga teha. Uus-Meremaa teadlased viisid aga läbi uurimuse, millest selgus, et tegelikult ei pruugi asi sugugi nii hull olla, kirjutab Good Housekeeping.

Teadlased jälgisid pika perioodi vältel 1000 lapse harjumusi. Selgus, et neil lastel, kes kippusid pöialt imema ja küüsi närima, oli hilisemas elus tugevam immuunsüsteem. 

Uurimuses osalenud laste vanematelt uuriti, millised olid laste harjumused 5-, 7-, 9- ja 11-aastaselt. Kui lapsed said 13-aastaseks, tehti lastele allergiateste. Samu teste korrati siis, kui uurimuses osalenud olid saanud 32-aastaseks. Teadlased täheldasid, et vähem allergiaid oli neil lastel, kes närisid küüsi ja/või imesid pöialt.

Teadlased on varemgi märganud, et kui lapsed puutuvad nooruses mingil määral kokku erinevate pisikutega, siis võitleb immuunsüsteem tõhusamalt haigusi tekitavate bakteritega ja tekib vähem allergiaid. Uurimuse autor Robert J. Hancox sõnas, et taolised uurimused aitavad teadlastel paremini mõista, miks on viimastel aastakümnetel lastel rohkem allergiaid kui varem: põhjuseks võivad olla muutused elustiilis ja see, et inimesed panevad hügieenile üha rohkem rõhku. «Heal hügieenil on kahtlemata mitmeid plusse, aga seda võib pigem miinuseks pidada,» nentis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles