Viis salakavalat põhjust, miks sa oled viimasel ajal masenduses

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ilmad on ilusad, sul on hea töö, armastav kallim, hubane kodu, sa saad oma pere ja tuttavatega hästi läbi. Ometi valdab sind tihtilugu lootusetusetunne ja sa oled väsinud, masenduses või isegi depressioonis.

Milles võib asi olla? Vaimse tervise probleemid ei ole n-ö mustvalged, mis tähendab seda, et vaimset tervist võivad mõjutada mitmed erinevad tegurid. Elite Daily tõi välja viis võimalikku põhjust, miks sind võib kimbutada masendus.

1. Ilm

Võib-olla oled kuulnud seda, et halb ilm võib tekitada depressiooni. Kõige tihemini kurdavad inimesed ilmast tingitud masenduse üle talveperioodil, kui päikesevalgust on vähe, väljas on külm ja pime. Aga tegelikult võib selline masendus tabada ka kevadel või suvel, sest meie kehad on ilmastikumuutuste suhtes väga tundlikud. Kui sõbrad ümberringi räägivad sellest, et kuumad suveilmad teevad neid õnnelikuks, aga sina ei mõista nende entusiasmi, siis võib-olla on su masendus tingitud just ilmast.

2. Unepuudus

Inimesed peaksid magamisele ja unekvaliteedile palju rohkem tähelepanu pöörama, sest uni mõjutab meid enam, kui oskame arvata. Mitmed uurimused on tõestanud, et korralik uni suurendab loomingulisust, mõjub mälule hästi, aitab keskenduda ja kehakaalu kontrollida ning teeb üldiselt õnnelikumaks. Kui sa ei maga öösel 7-8 tundi ja tunned masendust, siis tasuks oma magamisharjumusi muuta. Uni ja meeleolu on omavahel väga tihedalt seotud.

3. Alkohol

Klaasike veini pika päeva lõpus võib ju aidata stressi leevendada ja mõned uurimused on lausa näidanud, et see võib südamele hästi mõjuda. Aga kui sa jood sageli suurtes kogustes veini või käid tihti väljas pidutsemas ning tarbid alkoholi, siis see võib sind depressiivseks muuta. Esialgu võib alkohol ju meeleolu tõsta, kuid tegelikult on tõestatud, et alkohol tekitab depressiooni. Seega ära imesta, kui pärast alkoholi tarbimist tunned suurt kurbust.

4. Sotsiaalmeedia

Sulle võib ju tunduda, et tänu Facebookile saad sa oma pere või sõpradega paremini suhelda ja hoiad nende tegemistel silma peal, aga sotsiaalmeedia võib tekitada masendust. Teadlased on leidnud, et sotsiaalmeediat kasutades kipume me end teistega rohkem võrdlema ja tavaliselt ei tekita see häid emotsioone. Keegi on alati meist ilusam, kellelgi on tublimad lapsed või kaunim kodu. Sageli teiste pilte vaadates võib tekkida tunne, et sinu elu pole sugugi huvitav. Tegelikult unustame me ära selle, et paljud inimesed, kes jagavad sotsiaalmeedias «täiuslikke» pilte oma elust, esitavad justkui näitemängu ja see, mida me piltidelt näeme, ei pruugi sugugi tõele vastata.

5. Üksiolek

Vahel on kasulik üksinda olla ja omi mõtteid mõlgutada, aga kui sa oled liiga sageli üksi, siis see võib tekitada kurbust. Uurimused on lausa tõestanud, et üksindustunne võib olla südamele ohtlikum kui ülekaalulisus. Kui sulle tundub, et sa oled kurb sellepärast, et veedad liiga palju aega üksinda, siis helista mõnele sõbrale ja minge koos välja sööma. Sotsiaalsed sidemed sõpradega on väga olulised ja neid tuleb hoida, pelgalt telefoni või arvuti vahendusel suhtlemisest ei piisa. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles