Millised toidud mõjuvad vaimsele tervisele kõige paremini?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salat
Salat Foto: SCANPIX

Me kõik teame, et puu- ja juurvilju tuleb süüa selleks, et tervis oleks korras. Värske uuring tõestas, et lisaks füüsilisele tervisele mõjuvad puu- ja juurviljad väga hästi ka vaimsele tervisele. 

Suurbritannias asuva Warwicki ülikooli ja Austraalias asuva Queenslandi ülikooli teadlased viisid läbi uuringu, milles osales 12 000 inimest. Osalejatel paluti pidada toitumispäevikut, et jälgida, kui palju puu- ja juurvilju nad kahe aasta jooksul söövad. Teadlased hindasid teatud aja tagant osalejate psühholoogilist seisundit ja üleüldist õnnetunnet, kirjutab Women's Health Magazine.

Selgus, et nende vaimne tervis oli tugevam, kes sõid kahe aasta jooksul rohkem puu- ja juurvilju. Kusjuures seda ka juhul, kui inimesed olid läbinud oma elus suuri muutusi, mis võiksid tekitada stressi ja mõjuda vaimsele tervisele negatiivselt. 

Mida rohkem inimesed päeva jooksul puu- ja juurvilju sõid, seda kasulikum see neile oli. Teadlaste sõnul tõusis inimeste õnnetunne tänu värskete viljade söömisele sama palju kui näiteks siis, kui töötu inimene leiab endale töökoha.

Kuigi teadlased märkisid, et tuleb teha lisauuringuid, et kindlaks teha, miks see nii on, on neil siiski mõned teooriad. Üks võimalik selgitus võib olla see, et antioksüdandid suurendavad inimeste optimismi. Teine selgitus võib olla see, et kui kõhus on kõik korras, siis see mõjub ka ajule positiivselt. 

Eriti muljetavaldav oli aga see, et puu- ja juurviljade mõju vaimsele tervisele on märgata juba vahetult pärast viljade söömist. Teadlased loodavad, et see uuring motiveerib inimesi rohkem värskeid puu- ja juurvilju sööma. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles