E-vitamiin ja rasvhapped võivad leevendada PMSi vaevusi

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Brasiilia teadlaste uurimistulemuste kohaselt võivad E-vitamiini ja asendamatuid rasvhappeid sisaldavad toidulisandid aidata leevendada premenstruaalse sündroomi ehk PMSiga kaasnevaid vaevusi.

Uuringus osales 120 premenstruaalse sündroomiga või sellest veel rängema premenstruaalse düsfoorilise häirega naist, vahendab kliinik.ee.

Ilmnes, et võrreldes platseebot saanud naistega taandusid haigusnähud kuue kuuga märgatavalt nendel, kes võtsid iga päev ühe- või kahegrammiste kapslite kujul E-vitamiini ning gamma-linoleenhapet, oleiinhapet, linoolhapet ja muid polüküllastumata rasvhappeid.

Võrreldes katsealuseid, kellele manustati uue toidulisandi suuremat, kahegrammist annust nendega, kes said madalama, ühegrammise doosi, nõrgenesid vaevused rohkem just esimesse rühma kuulujatel.

PMSi tunnuseid analüüsiti kuue menstruaaltsükli jooksul, kasutades menstruatsiooni mõju ja tugevuse hindamiskalendrit, mis annab ülevaate ilmnevatest PMSi sümptomitest ja nende tugevusest.

Ei ole täpselt teada, kuidas need toidulisandid PMSi vaevusi leevendavad. Kuid teadlased oletavad, et vajalikud rasvhapped võivad mõjutada prostaglandiinide tootmist, mis omakorda vähendab hormoon prolaktiini toimet. Liiga kõrge prolaktiini tase või organismi ebaharilik reageering sellele hormoonile võib põhjustada PMSiga tavaliselt kaasnevaid vaevusi.

Katsetatud toidulisand oli ohutu ja rasvhapped ei suurendanud naiste üldist kolesteroolitaset.

Moore’i sõnul aitavad PMSi haigusnähtusid leevendada muuhulgas rasestumisvastased pillid, kuna need peatavad ovulatsiooni; samuti sportimine, antidepressandid, kaltsiumi ja D-vitamiini sisaldavad toidulisandid ning mittesteroidsed põletikuvastased ravimid. «Mõnedele naistele avaldavad mõju kõik eespool nimetatud abinõud, teistele aga mitte ükski neist.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles