Kaheksa lollakat trenniteemalist ütlust, mis võiksid kaduda

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Internet on täis motivatsiooniütlusi ja -postreid. Iga viie minuti tagant postitab mõni spordifänn oma ajajoonele järjekordse plakati, mis kutsub üles oma elu tervislikkusele pühendama. Kuigi selles pole iseenesest midagi halba, on kahjuks levinud teatud väärarusaamad, mis ei ole mitte ainult valed, vaid ka potentsiaalselt ohtlikud.

James S. Fell on rahvusvaheliselt tunnustatud fitnessikolumnist, kes on aastakümneid elanud sportlikku elu ning sellest haaravalt kirjutanud. Oma koduleheküljel Body For Wife on ta välja toonud mitmeid rumalaid sporditeemalisi ütlusi, millel oleks õige aeg rahvasuust kaduda.

  1. Valu viib eesmärgini. No pain, no gain. Samamoodi väidetakse, et valu on märgiks sellest, et nõrkus lahkub su kehast. «See on lihtsalt rumal ja ma ütlen sellele hoopis vastuseks midagi positiivset: «Iga treener võib sind väsitada. Aga mitte iga treener ei muuda sind paremaks.» Õigete treeningmeetodite hulka kuuluvad ajatamine, mõõdukus ja puhkeajad.» Valuga treenides võib väga kergelt end vigastada.
  2. Kui sa just ei oksenda, minesta või sure, jätka trenni! Sellele sarnane ütlus kõlab inglise keeles: «Puking is acceptable. Crying is acceptable. Crawling is acceptable. Quitting is not acceptable.» («Oksendamine, nutmine, roomamine on aktsepteeritud. Alla andmine ei ole aktsepteeritud.») James meenutab, kuidas kogu oma fitnessifännina elatud aastate jooksul on ta vaid kord midagi sellist läbi elanud ning on lubanud, et kordagi enam ei pane oma keha sellesse olukorda. «Treeningud peaksid sind ergutama, mitte hävitama.»
  3. Söö vähem, liigu rohkem. «Ma vihkan seda,» kommenteerib Fell. «Kui sa seda ülekaalulisele inimesele ütled, on see sama, mis öelda uppujale: «Upu vähem, uju rohkem.» Jah, kaalualandamiseks on vaja tarbida vähem kaloreid ja lisada ellu füüsilist aktiivsust, kuid selle elumuutuse tegemine vajab head õpetajat ja tuge.»
  4. Tõelistel naistel on kurvid. «Selle jama levitamine viitab, et naised, kel pole kurve, on... mis? Mitte-naised? Naised on naised, pole vahet, mis kujuga! Ja ma tõesti armastan neid.»
  5. Mis on sinu vabandus? Juustuburger. Vigastus. Pitsa. Väsimus. Õlu. Ajapuudus. Šokolaad. Stress. Krõpsud. Depressioon. Jäätis. Lapsed. «Kas ma mainisin juba õlut? On suur vahe, kas sa inspireerid kedagi või häbistad ja mõnitad neid,» rõhutab Fell.
  6. Miski ei maitse nii hästi, kui hea on kõhn olemise tunne. «Ilmselgelt inimene, kes selle ütlusega välja tuli, pole elus kunagi créme brûlée’d söönud. Kui see ütlus oleks tõsi, ei kummitaks meid rasvumisepideemia.»
  7. Sinu treening on minu soojendus. «Oi, milline alfaisane! Much steroid.»
  8. Higi on rasv, mis nutab. Mitte päris. Sarnane ütlus sellele: «Ma jooksen, et saaksin süüa.» James S. Fell tuletab meelde, et kuigi füüsiline treening aitab kaalualandamisele kaasa, on põhiline siiski tasakaalustatud toitumine.

Fell ütleb veel, et oluline on meeles pidada – meie kõigi kehatüübid on erinevad. Nagu ütles tema sõber, treener Nick Tumminello: «Säti treening inimese järgi, mitte inimene treeningu järgi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles