Kui palju energiat kulub öö läbi ärkvel püsimiseks?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Terve öö üleval püsimine ilmselgelt väsitab keha, kuid teadlased selgitasid alles nüüd välja täpse energiakulu, mis unetusega kaasneb.

Colorado ülikooli uurijad mõõtsid, kui palju kaloreid kulutab keha terve öö ärkvel püsimiseks võrreldes hästi magatud ööga ning arvutasid välja, et hea uni aitab kehal säästa sama palju energiat kui sisaldub klaasis piimas, vahendas discovery.com.

Selgus, et magamata ööl põletab keha ligikaudu 161 kilokalorit rohkem kui kaheksatunnise une ajal (arvesse pole võetud ärkvelolekul liikumist). Kaalu alandamise imenipp see aga pole, kuna keha püüab teadlaste sõnul puudujäägi korvata järgmisel päeval ja ööl tavapärasest rohkem energiat säilitades.

Uuringus osalejate energiakulu oli järgmisel ööl kaheksa tundi magades umbes 28 kilokalorit vähem kui tavalise öö puhul. 24 tunni jooksul, mil inimesed magamatusest taastusid, kulutati ligikaudu 228 kilokalorit vähem kui päevas tavaliselt. Hea unega ööde järgselt põletasid inimesed päevas kokku 96 kilokalorit rohkem kui unetu öö järgsetel päevadel.

Tähtsamad punktid:

  • Magamata ööl kulutab keha umbes 161 kilokalorit.
  • Keha püüab unepuudust korvata, säästes järgmisel päeval ja ööl rohkem energiat kui tavaliselt.
  • Krooniline unepuudus – põhjustatud näiteks uneapnoest või insomniast – võib suure osa energiast võtta.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles