Uuring: noored seksivad vähem kui nende eelkäijad

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Ameerika Ühendriikides tehtud uuring näib viitavat, et millenniumi-lastel on mõttes kõik muu peale seksi – tänapäeva noored seksivad palju vähem kui nende vanemad.

Millenniumi-lapsed ehk need, kelle sünniaeg jääb 1980ndate ja nullindate esimeste aastate vahele, on teisipäeval ajakirjas Archives of Sexual Behaviour avaldatud uuringu järgi kaks korda tõenäolisemalt 20ndates eluaastates seksuaalselt passiivsed – võrreldes oma vanemate käitumisega samas vanuses. Isegi vanemad millenniumi-lapsed, kelle sünniaeg jääb nullindatest natuke kaugemale, kuid keda sinna gruppi siiski liigitatakse, on seksuaalselt aktiivsemad.

Samuti näitavad uuringud, et noortel on palju vähem seksuaalpartnereid kui beebibuumi ajastu ja X-generatsiooni (1960-1970ndatel sündinud) inimestel.

See muidugi ei tähenda, et noored enam üldse ei seksiks, kuid tulemused näitavad ilmselget trendi, et seksile pööratakse palju vähem tähelepanu. Eksperdid hindavad nähtust pigem positiivselt – seksides teadlikumalt võib see kaasa tuua tulevikus tugevamad lähisuhted.

Stephanie Coontz, kes uurib kaasaegseid perekondi, ütles Washington Postile, et trend võib väljendada ka seda, et naised julgevad rohkem öelda ei. «Inimesed on nõusolekust [ing k consent] ja selle olulisusest seksi juures aina enam teadlikumad, samuti on muututud aina valivamaks selle suhtes, mis nõusolekut väljendab,» selgitab Coontz. «Me tunneme palju vähem survet seksiga kaasa minna.»

Teisalt on eksperdid mures, et see kõik toob kaasa noorte inimeste võimetuse lõpuks üldse kvaliteetseid lähisuhteid luua. Seksi edasilükkamise või sellest loobumise põhjustena tuuakse välja ka survet olla tööalaselt edukas, ebarealistlikke ootusi välja näha täiuslik, ekraanide vahendusel elatavate suhete üleküllust ja kohtinguvägistamishirmu.

Millenniumi-lapsi on nimetatud ka kõige arglikumaks põlvkonnaks, kuna tegemist on esimestega, kes kasvasid üles jalgrattakiivrite ja turvatud mänguväljakute maailmas. Ehk on see ettevaatlikkus edasi kandunud ka muudele elualadele, sealhulgas seksile, spekuleerivad mõned asjatundjad.

Rutgersi ülikooli antropoloog Helen Fisher võtab aga asja kokku pigem positiivsete nootidega. «See on ilmselt siiski hea tendents,» arvab ta, märkides, et beebibuumi lapsed on lisaks vaba armastuse nautimisele tuntud kui agarad lahutajad. «Ma usun, et asjade aeglaselt võtmine viib paremate esmaabieludeni.» Fisher usub, et lõpuks bioloogia võidab. «Seks on võimas ajam – ja seda on ka romantiline armastus. Küll nad ükskord seksini jõuavad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles