Seitse head nõuannet väikelapseeas tervislike söömisharjumuste tekitamiseks

, toitumisnõustaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media / Scanpix

Väikelapse toidulaud rikastub vanuse kasvamisega üha rohkem uute toiduainetega ning senitundmatute maitsetega. On oluline, et kuni kolmeaastase lapse toidulaud oleks mitmekesine ning põhjalikult läbi mõeldud ning et see tagaks lapse arengule vajalikke toitaineid, vitamiine ja mineraalained.

Mida vanemaks laps saab, seda rohkem hakkab ta oma tujusid toidu suhtes välja näitama ning võib juhtuda, et last ei olegi nii kerge erinevaid toiduaineid sööma meelidata. Kuidas aga õpetada last sööma erinevaid toite ning sealjuures kujundada tervislikke söömisharjumusi? Toitumisnõustaja Pilleriin Täht tuleb oma teadmistega appi lapsevanematele ning jagab mõned soovituslikud nõuanded.

• Kui laps ei soovi köögivilju, siis tutvusta neid talle ning tee seda teadlikult mõne aja möödudes uuesti. Lase lapsel köögi- ja juuriviljadega ise tutvuda, näiteks valmista talle porgandist paraja suurusega lõigud, et ta saaks neid käes hoida ja seda vaadata ja tunda selle lõhna. Tee seda ka teiste köögi- ja juurviljade puhul.

• Väldi kõikvõimalikke poolfabrikaate ja valmistoite, sest need sisaldavad suurel hulgal ebakvaliteetset õli, rohkelt soola ja tihtipeale ka lisaainetega maitseaineid.

• Toidu praadimise asemel keeda, hauta, auruta, grilli või küpseta ahjus.

• Magusate poejogurtite ja kohupiimade asemel valmista neid maitsestamata jogurtist või kohupiimast. Lisa juurde erinevaid naturaalseteid marju või puuvilju. Tehes väikelastele mõneks vahepalaks smuutit, siis võib ka tavalise piima asemel kasutada ka piimasegu, mis sisaldab lapsele vajalikke vitamiine ja mineraalaineid ning sobib ka nendele lastele, kel piim tekitab seedehäireid.

• Ole järjepidev ning paku lapsele täisväärtuslikku toitu, ole ise talle eeskujuks ning ära halvusta lapse ees mitte ühtegi naturaalset toitu ega toiduainet. Lase lapsel ise otsustada, kas see talle maitseb või mitte ning ära püüa teda mõjutada vastavalt oma maitse-eelistustele. Kui  te ise näiteks astelpajusid ei söö, ära keela neid ega jäta tutvustamata oma lapsele, sest võibolla saavad nendest tema lemmikmarjad, mida ta sööb suure isuga.

• Muuda kogu pere toidusedel tervislikumaks ning varu koju tervislikke vahepalasid ja toiduaineid.

• Valmista nii palju ise kui vähegi võimalik. Ise valmistades tead täpselt, mida toit sisaldab ning kõik kahjulikud lisaained saab ära jätta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles