Hea põhjus, miks võiks lapsi rohkem kallistada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teadlased tegid kindlaks hea põhjuse, miks vanemad võiksid oma lapsi rohkem kallistada: armastavalt oma lapse puudutamine on tõhus, ent lihtne moodus, kuidas muuta oma laps seltskondlikumaks.

Teadlased viisid läbi eksperimendi, mis tõestas, et see, kui sageli vanemad oma last armastavalt puudutavad, on otseselt seotud lapse «sotsiaalse aju» arenguga. «Sotsiaalse aju» all peavad teadlased silmas neid ajuosi, mis võimaldavad meil edukalt suhelda teiste inimestega, kirjutab Good Housekeeping.

Eksperimendi käigus jälgiti, kuidas 5-aastased lapsed oma emadega mängisid ja kui sageli emad lapsi puudutasid. Kaks päeva hiljem saadi laste ja emadega uuesti kokku ning teadlased märkasid, et neil lastel, keda emad olid rohkem puudutanud, oli «sotsiaalne aju» paremini arenenud. 

Kuigi teadlased täpsustasid, et lapse sotsiaalsele arengule aitavad kaasa veel teisedki faktorid, tõestas see eksperiment, et mida rohkem last puudutada, seda seltskondlikum inimene temast saab. Kõige tõhusam on see, kui vanem puudutab lapse selga: aju registreerib armastavad puudutused tänu spetsiaalsetele naha pinnal asuvatele närvikiududele ja kõige rohkem asub neid just selja piirkonnas. Need närvid reageerivad kõige paremini aeglastele ja õrnadele puudutustele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles