Head uudised: vallaliste elud võivad olla abielurahva omadest tähendusrikkamad (1)

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Kui sulle tundub, et kõik su ümber aina heidavad paari, kuid sina tahad jätkuvalt vallaline olla, siis ära muretse. Kõigi jaoks polegi abielu sihtpunktiks omaette ning viimased uuringud viitavad, et vallaliste elu võib olla sootuks tähendusrikkam kui nende inimeste oma, kes on abielus.

Bustle vahendab Denveris psühholoogide iga-aastasel konverentsil esitletud uuringut, kus leiti, et vallalised võivad kogeda oma elu jooksul rohkem psühholoogilist arengut ja kasvu. «Ameeriklased on veendunud, et abiellumine teeb inimesed õnnelikumaks, tervemaks ning toob ellu rohkem sidemeid. Nad usuvad, et seda on tõestanud teadus,» selgitab autor dr Bella DePaulo, kes tutvus ühtekokku 814 uurimistööga. «Kuid enamik neist uskumustest on suuresti liialdatud või suisa valed! Näiteks näitavad uurimused hoopis, et kui inimesed abielluvad, ei tee see neid võrreldes vallaliseluga õnnelikumaks. Heal juhul kogevad nad pulmade ajal suurenenud õnnetunnet, kuid edaspidi on nad sama õnnelikud või õnnetud, kui nad olid varem.»

Samas on vallalisusestaatusel mitmeid tõestatud boonuseid – vallalised väärtustavad rohkem oma tööd, on sõpradega lähedasemad ning panevad rõhku enesearengule. «Samas vaatlevad enamik inimesi, sh vallalised seda ajutise seisundina ning tegutsevad aktiivselt selle nimel, et vallalisusestaatusest edasi jõuda,» räägib suhteterapeut Aimee Harstein. «Kuid vallalisi ei uurita põhjalikult ka seetõttu, et ühiskond ei väärtusta neid. Ühiskond ülistab paarisuhteid ning abielu on justkui omaette auhind. Eriti raske on see vallalistele naistele, sest vallalisi mehi vaadeldakse kui vahvaid poissmehi, samas kui naised on kibestunud vanatüdrukud. Ühiskond vaatleb ja hindab heteroseksuaalseid naisi suhete põhjal, mis neil on meestega. Parim viis neid stereotüüpe murda on need elimineerida.»

DePaulo nõustub, et ka uurijad ei pane sageli rõhku sellele, et vallalisus ongi väärtus omaette. «Me võiks mõista, et paljud inimesed näevad seda suurepärase võimalusena iseendaga aega veeta, selmet keskenduda sellele, kuidas vallaline olemine on üks suur hädaorg,» ütleb DePaulo.

Tasub meeles pidada, et tegelikult pole kumbki staatus – vallaline või abielus – «parem» kui teine. Kõik on peidus sinus endas: mis on see, mis sind parasjagu õnnelikuks teeb? Ja ärgem unustagem, et me oleme naised ning see, kas meie elus on parasjagu mees või mitte, ei defineeri meid inimestena.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles