Kaheksa kõrgete kontsade terviseriski

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Stereotüüpselt on kõik naised suured kingaarmastajad, eks ole? Tõsi ta on, et paljude jaoks on korralik kontsaking lahutamatu igapäevane kaaslane, teiste jaoks on tegemist vaid moestatement’iga. Mis iganes on sinu põhjused stilettode kandmiseks, tasub aga olla teadlik – kõrge konts toob endaga kaasa terviseriski!

Dr Emily Splichali sõnul tasub kingade valikul jääda alla kolmetolliste (umbes 7,2 sentimeetrit) kontsade juurde. «Kõrgem konts muudab juba sinu kõnnaku biomehaanikat,» hoiatab arst ning üldiselt soovitataksegi kontsi võimalusel vältida. Miks? Siin on kaheksa ohtu tervisele, mis kõrged kingad endaga kaasa võivad tuua.

  1. Alaseljavalud. Kui sulle teeb muret valu alaseljas, siis võib põhjus peituda just jalavarjudes. Dr Splichal selgitab Health.com-ile, et kõrge kontsa tõttu painutad sa puusi ettepoole, asendimuutuse tasakaalustamiseks selga aga tahapoole. Nii paned sa oma selgroole aga suure koormuse. «Mida kõrgem konts, seda suurem pinge seljas.»
  2. Närvivalud ja –vigastused. Meie närvisüsteem on väga tundlik ning seda võib vale jalatsivalik mõjutada. Välja võib kujuneda piinav konditsioon, mille sümptomite hulka kuuluvad äkkvalud, tuimus, «sipelgad», lihasnõrkus, spasmid, krambid ja valu, mis kiirgub tagumikku ja jalgadesse.
  3. Häälepaelade vigastused. Võib tunduda uskumatu, kuid kõrged kontsad võivad põhjustada vale hingamistehnikat, mis omakorda võib kahjustada sinu häälepaelu. The Times vahedab Helen Sewelli, kes on juhtiv hääletreener ning kelle sõnul kontsade kandmine võib kaasa tuua pinnapealsema hingamise ja häälepaeltekahjustused.
  4. Põlvevalu. Kahjuks ei anna kontsad ka põlvedele asu. Dr Josep Mercola sõnul on uurijad leidnud, et kõrged kontsad suurendavad märgatavalt pinget põlveliigesele, mis võib olla põhjuseks, et osteoartriiti esineb põlvedes just rohkem naistel kui meestel.
  5. Küünisvarbad, mõhnad, rakud ja konnasilmad. Kui sa surud oma varbad terava ninaga kingadesse, ei tule neid hädasid kaua oodata.
  6. Vähki põhjustav põletik. Daily Mail kirjutab, et kõrgete kontsade ja vähi vahel võib olla seos. Dr David Agus on spetsialist, kelle sõnul põhjustavad just seda sorti kingad teatud põletikku, mida on seostatud mitmete tõsiste haigustega, näiteks südamehaiguste, Alzheimeri tõve ja isegi vähiga. Edasised uurimistööd on vajalikud, kuid praegunegi info on piisavalt murettekitav.
  7. Nõrgenenud säärelihased. Kuigi tundub, et kontsi kandes töötavad meie säärelihased rohkem, näitavad uuringud, et tegelikult lihased just nõrgenevad. Professor Tricia Turner ütleb väljaandele Science Daily, et ajapikku jalalihased kohanevad ning see toob kaasa lihasefektiivsuse vähenemise.
  8. Välja väänatud pahkluud. Ka kõige osavama kõrgekontsalise jaoks on oht jalg välja väänata, kuna pahkluudel on suurem pinge. Pahkluud pole ette nähtud sellise pinge all töötama, nii et säärased vigastused on üsna tavalised.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles