Pesumasina pöörane areng: puidust masinast nutikaks koduabiliseks

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miele pesumasin 30ndatest
Miele pesumasin 30ndatest Foto: WikiCommons

Üle saja aasta tagasi, 9. augustil 1910 patenteeriti maailma esimene elektri jõul töötav pesumasin. See revolutsiooniline ja praeguseks asendamatu majapidamisseade on aja jooksul läbi teinud võimsa muutumise. Tänapäeval oleme juba harjunud kiirete, energiasäästlike ja äärmiselt vaiksete pesumasinatega, mida saab spetsiaalsel režiimil käivitada nutitelefoniga kas või autost või kontorist.

Seetõttu reastasime pesumasinate arengu ja pesupesemise kohta mõned huvitavad ja üllatuslikud faktid, mis võivad tänapäeval tunduda lausa uskumatuna.

Esimesed algelised pesumasinad

Esimesed pesumasinad olid käsitsi opereeritavad ning valmistatud puidust. Hiljem valmistati need juba metallist – see arenguhüpe lubas masina all põletada puitu, et hoida vesi soe kogu pesutsükli vältel. Esimese kodumajapidamises kasutatava pesumasina leiutas ameeriklane William Blekstouns 1874. aastal. Toonane ilmaime oli mõeldud tema naisele sünnipäevakingituseks.

Esimene elektri jõul töötav pesumasin

Esimene elektri jõul töötav pesumasin Thor leiutati 1908. aastal, kuid patenteeriti kaks aastat hiljem – 1910. aastal. Kuna elekter ei olnud üldlevinud kuni vähemalt 1930. aastani, töötasid esimesed automaatsed pesumasinad siiski auru või bensiini jõul.

Automaatsed pesumasinad Euroopas

Esimene kodukasutuseks mõeldud automaatne pesumasin leiutati 1937. aastal, kuid Euroopas võeti need laialdasemalt kasutusele alles alates 1950ndatest. Peamine põhjus oli toonaste pesumasinate kõrge hind, Teise maailmasõja järgne majanduslangus ning sellega kaasnev madal ostujõud. Olukord paranes alles 50ndate lõpuks. 1974. aastal leiutas Samsung oma esimese pesumasina, mis koosnes kahest osast, millest üks oli mõeldud pesemiseks ja teine kuivatamiseks, kusjuures ühest tuubist teise tuli riideid käsitsi tõsta.

Innovatsioonihüpe keskkonnasõbralikkuse poole

Edasi on pesumasinate arengus toimunud tohutu innovatsioonihüpe. USA-s läbiviidud uuringu tulemusel on aga just pesumasinad need, mis tarbivad ligi neljandiku kogu majapidamises kasutatavast veest. Nii on ilmne, et pesumasinatootjad panevad viimasel ajal tootes ja disainis suuresti rõhku just seadmete keskkonnasõbralikkusele.

Moodne aeg nõuab nutikaid pesumasinaid

Ühest Samsungi uuringust ilmnes, et inimesed unustavad sageli pesumasinast mõne riideeseme välja ning märkavad seda alles siis, kui pesutsükkel juba käib. Samsung otsustas ununenud riideesemete probleemile lahenduse leida ning tõi 2016. aasta kevadel turule maailma esimese pesumasina AddWash, millele saab spetsiaalse luugi kaudu riideid keset pesutsüklit lisada. Samuti teeb nutika kodu lahendus majapidamise eest hoolitsemise palju lihtsamaks, võimaldades kõiki kodumasinaid oma nutitelefoni abil kontrollida. 

Nii oleme puidust ja puuküttel töötavate pesumasinate ajast jõudnud märkamatult nutikate pesumasinate ajastusse. Samas võime kindlad olla, et see pole veel kaugeltki kõik ning suurem hüpe ootab alles ees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles