Mandalafestivalil luuakse Eesti suurim mandala

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mandalafestival

Mandalate vaatamist ja loomist peetakse inimpsüühikat tasakaalustavaks ja maailmas harmooniat loovaks tegevuseks.  Esmakordselt on võimalus kogeda mandalate erinevaid vorme Viljandis toimuval Mandalafestivalil, kus üheskoos festivali külastajatega luuakse ka Eesti kõige suurem mandala.

20.-21. augustil Viljandis toimuval Mandalafestivalil luuakse ühe ühismandalana Eesti taasisesisvumispäevale pühendatud muster, mille loomeprotsessi saab iga festivali külastaja anda oma isikliku panuse. Mandala on planeeritud Viljandi lauluväljakule kunstnik Mari-Liis Laanemaa juhendamisel.

Mandalad kujutavad idamaade kultuuriruumis kõiksuse olemust ja universumit. Nende abil jõuab inimene lähemale mõistmisele, kuidas kõik siin maailmas on omavahel seotud. «Kui inimene loob mandalat, siis pole see lihtsalt looming, vaid teadvustatud toimimine. Mandala tegemine on meditatsioon, mille abil saab inimene sügavamalt iseendaga tuttavaks ja näeb, miks ta mida ja kuidas teeb. See mõjub nii mentaalses ja emotsionaalses plaanis tasakaalustavalt ja tervendavalt,» ütleb festivali üks ellukutsujatest Melinda Maarjalill.

Mandalatel on palju erinevaid vorme

Traditsioonilised mandalad näevad välja kui täiuslikkuse kehastused ja võivad tekitada tunde, et nende loomisega saab hakkama vaid spetsialist ja kunstiandega inimene. Tegelikult on oma mandala tegemine jõukohane kõigile. «Ilu loomine ülendab inimest ja muudab teda paremaks. Töötubades on professionaalsed juhendajad, kes külastajaid nende sisemise ilu nähtavale toomisel abistavad,» tutvustab Melinda Maarjalill ja ütleb, et festivalile on oodatud absoluutselt kõik, kes soovivad oma ellu tuua harmooniat ja teadlikkust ning kes armastavad kunsti selle erinevates vormides.

Festivalil saab kahe päeva jooksul kogeda nii hinge-, hääle- kui kristallimandalaid, samuti mandalameditatsiooni ja mandalatantsu. Lisaks luuakse olemusringe, õpitakse põnevat sufipöörlemist, saab nautida eurütmiat ja kontaktimpro tantsu.

Lisaks töötubadele toimub kahe päeva jooksul ka mitmeid loenguid ja kontserte, atmosfääri loovad tänavakunstnikud, jutuvestjad ja moosekandid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles