Uuring: laisad inimesed on intelligentsemad

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Laiskloomad, rõõmustage! Hiljutine uuring on avastanud seose laiskuse ja kõrgema intelligentsustaseme vahel.

Florida Golf Coasti ülikooli teadlased leidsid nimelt, et kõrgema intellektiga inimestel on harva igav, mis tähendab, et nad veedavad rohkem aega mõtteisse vajunult. Loogilise järeldusena leiti seos madalama IQ vahel – kuna madalama IQ-ga inimestel hakkab kiiremini igav, leiavad nad endale sagedamini ka füüsilist tegevust.

Uurijad kasutasid psühholoogilist testi, et jagada uuritavad kaheks rühmaks: nendeks, kes näitasid huvi mõtlemise vastu ja nendeks, kes vaimset pingutust pigem vältisid. Kõik osalejad varustati seejärel vahenditega, mis salvestasid järgnenud nädala jooksul nende füüsilist aktiivsust.

Tulemused olid ühesed: mõtlemisaltid inimesed liikusid esmaspäevast reedeni tunduvalt vähem kui need, kes mõtlemist pigem vältisid. Samas ei olnud kahe grupi liikumises erinevust aga nädalavahetuste osas. Uurijatel puudub selgitus, miks see nii olla võib. Üks võimalikke selgitusi on see, et kõrgema intellektiga inimesed on teadlikud vähem liikumise halbadest külgedest ning valivad meelega tervislikuma tee, et oma vähest liikumist tasakaalustada.

Muidugi on vajalikud edasised uuringud, et seost kinnitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles