Lükkame ümber viis aseksuaalsusega seotud müüti

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Tänapäeva seksist tiines ühiskonnas on paljudel inimestel raske mõista, kuidas seks ja seksuaalsus ei mängi mõnede inimeste jaoks elus üldse mingit rolli. Kuigi aseksuaalid on saanud aina enam tähelepanu, on siiski tohutult inimesi, kes üldse pole sellisest orientatsioonist kuulnudki.

Bustle’i abiga lükkame ümber viis müüti, mille kohta tahaksid aseksuaalid ise ja neid uurinud teadlased nii mõndagi täpsustavat öelda.

  1. Aseksuaalsus on psühhiaatriline haigus. Aseksuaalsus on diagnoosina haiguste klassifikatsiooninimekirjas läbi sarnase muundumise homoseksuaalsusega. Kui varem peeti seda psühhiaatriliseks häireks, siis nüüd enam mitte – alates 1996. aastast kehtivas rahvusvahelises haiguste klassifikatsioonis RHK-10 ei loeta soolist sättumust häireks.
  2. Aseksuaalsed inimesed ei koge seksuaalset erutust. Aseksuaalsed inimesed ei erine teistest füsioloogiliselt. Ainus asi, mis on erinev – aseksuaalsete inimeste seksuaalne reaktsioon ei ole seotud teiste inimestega. Nad tunnevad seksuaalset erutust, kuid ei tunne vajadust jagada seda kellegi teisega.
  3. Aseksuaalidel pole romantilisi suhteid. Iha seksi ja iha armastuse järele ei ole üks ja sama, nii et on aseksuaale, kel on romantilisi suhteid teiste inimestega, kas siis omavahel või mõne teise orientatsiooni esindajaga. Viimasel juhul toimib harilikult kokkulepe – aseksuaal kas läheb suhtes mõne seksuaalse toiminguga kaasa või siis teine osapool ei väljenda oma seksuaalseid ihasid selle suhte siseselt.
  4. Aseksuaalsus on valik. Mõned inimesed valivad mitteseksimise, aga inimesed ei saa valida, et nad ei taha seksi. Aseksuaalsus pole mitte valik, vaid orientatsioon. Senini ei teata täpselt, mis on aseksuaalsuse põhjused ning see on natuke erinev teistest orientatsioonidest, kuid kuna see sättumus ei tee kellelegi liiga, siis miks see peakski oluline olema?
  5. Inimesed kas on seksuaalsed või nad on aseksuaalsed. Nagu ka teised seksuaalsed sättumused on seksuaalne iha miski, mida saab vaadelda skaalana. Mõned kogevad väga kõrget seksuaalse iha taset, mõni üldse mitte, aga enamik inimestest jäävad skaala keskossa.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles