Üllatavad asjad, mida naised veel mõni aeg tagasi ei tohtinud teha

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Pole mingi saladus, et meestel on läbi aegade olnud naistest enam õigusi. Ent mõned asjad, mida naistel polnud lubatud teha, tunduvad tänasel päeval üsna naeruväärsetena.

Good Housekeeping tõi välja üllatavad asjad, mida naised veel mõni aeg tagasi ei tohtinud teha.

1. Avalikus kohas suitsetamine (New Yorgis)

1908. aasta jaanuaris kirjutas ajaleht The New York Times, et alates sellest päevast ei ole naistel lubatud avalikus kohas suitsetada. Avalike kohtadena olid uudises ära märgitud näiteks hotellid ja restoranid.

2. Maratoni jooksmine

USAs oli naistel üsna pikka aega keelatud maratonidel osalemine. Amatööride spordiühing, kes taolise keelu kehtestas, tõi välja mitmeid «teaduslikke uuringuid», mis väitsid, et pikamaajooks võib naistel põhjustada viljatust. 1970. aastatel seda keeldu muudeti ja amatööride spordiühing lubas «teatud naistel» maratoni joosta.

3. Krediitkaardi tegemine

Veel 20. sajandi teises pooles keeldusid paljud krediiti pakkuvad firmad jutule võtmast vallalisi naisi. Krediitkaardid olid mõeldud ennekõike meestele ja abielunaistele, kes pidid krediitkaardilepingule võtma oma abikaasa allkirja. 1974. aastal seda muudeti ja krediitkaarti said taotleda kõik olenemata soost, rassist või suhtestaatusest.

4. Vandekohtunikuks olemine

19. sajandi lõpus oli USAs naistel keelatud vandekohtunikuks olemine. 1927. aastaks oli olukord selline, et mõned osariigid lubasid seda teha, kuid enamik olid siiski selle vastu, et naised olid vandekohtus. Põhjustena toodi välja see, et naistel pole sobilik kuulata kriminaalsete juhtumite üksikasju, eriti kui tegu on seksuaalkuriteoga, naised tunneksid kurjategijatele kaasa ja peaksid keskenduma hoopis oma peamistele eesmärkidele, milleks on abikaasaks ning emaks olemine. 1975. aastal, kõigest 41 aastat tagasi, tühistas ülemkohus selle keelu.

5. Astronaudiks saamine

See polnud naistele otseselt keelatud, ent NASA värbamismeetodid olid sellised, et naistel oli väga keeruline töövestlusele pääseda. 1950-1960. aastatel kutsuti NASA töövestlustele vaid sõjaväe testpiloodid ja kuna USA sõjavägi ei võtnud naisi vastu, siis polnud naistel lootust ka NASAsse tööle saada. Esimesed naissoost testpiloodid palgati NASAsse 1979. aastal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles