Teadlased selgitavad, miks on õhukonditsioneeri õhk naiste jaoks liialt külm

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Suvel on üsna ebameeldiv istuda umbses kontoris, mistõttu kasutatakse paljudes kohtades õhukonditsioneeri. Kuigi õhukonditsioneer teeb kontoris oleva õhu mõnusalt jahedaks, võib see naiste jaoks olla kohati liiga külm.

Me kanname suvel reeglina õhemaid riideid kui teistel aastaaegadel. Naiste garderoobi kuuluvad suvel lühikeste varrukatega pluusid, seelikud, lühikesed püksid jms. Samas mehed võivad ka suvel kanda pikki pükse, pintsakuid ja muid rõivaid, millega nad käivad ka sügisel ning talvel tööl, seega on meestel tunduvalt soojem, kirjutab YourTango.

Aga asi ei pruugi olla vaid suverõivastes. Värske uuring tegi nimelt kindlaks, et paljudes kontorihoonetes on keskmine temperatuur arvutatud 1960. aastatel välja töötatud valemi alusel. Selles valemis on keskmist töötajat kujutatud kui umbes 75-kilost 40-aastast meest. 

Võrreldes 1960. aastatega on tänasel päeval kontorites palju rohkem naisi, ent valem, mille alusel arvutatakse keskmist õhutemperatuuri, pole muutunud. Värske uuring näitas, et kui meestele meeldib olla kontoris, kus õhutemperatuur on 22 kraadi, siis naised eelistaksid, et kontori temperatuur oleks 25 kraadi. Põhjuseks pole sugugi isiklikud eelistused, vaid hoopis ainevahetus.

NYU meditsiinikooli doktor Devi Nampiaparampil selgitas, et naiste ainevahetus kipub olema meeste omast aeglasem, seega nad kulutavad ka energiat aeglasemalt. Lisaks sellele on teadlased varemalt kindlaks teinud, et jahedas keskkonnas töötamine mõjub töökusele negatiivselt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles