Spetsialist selgitab: millised toidud teevad paksuks?

, Vormiloojate peatreener ja nõustaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Päevast päeva jäävad silma artiklid stiilis «Kuus toitu, mis teevad paksuks» või «Mida süüa, et saada unistuste keha?». Paradoksaalsel kombel esitatakse samu toiduaineid kord ühes, kord jälle teises võtmes. Tihti on artiklite taga viite mõnele USA-s läbi viidud «teaduslikule» uuringule. Nõu annab Vormiloojate peatreener ja toitumisnõustaja Egert Oiov.

Seetõttu pöörduvad minu poole sageli inimesed küsimustega, kas kartul teeb tõesti paksuks, kas kohvi võib juua ning kas kapsa söömine aitab kaalus alla võtta. Veelgi enam usutakse erinevatesse imejookidesse ja -tablettidesse ning rasvapõletajatesse. Sedalaadi «tarkust» jagatakse erinevatel internetilehekülgedel ning sotsiaalmeedia gruppides päevast-päeva. On mõistetav, et inimene võtab igat väikest infokildu tõena, eriti kui selle taga on mõni väidetav uuring või läbiviidud katse «teadlaste» poolt. Millised on need aabitsatõed, mis aitavad suures infokülluses teravat meelt säilitada?

Mõnele valmistab ilmselt pettumust, et kaalu langetamine, tõstmine ning hoidmine sõltub päevasest toidust saadud energia ning ära kulutatud energiahulga vahekorrast.  Süües rohkem, kui jõuame ära kulutada, võtame kaalus juurde, olenemata sellest, kui tervislikuks või kasulikuks üks või teine toiduaine on tituleeritud. Teoorias on võimalik ülekaal saavutada ka ainult juur- ja puuvilju tarbides. Mõistagi peavad need kogused olema sel juhul meeletult suured.

Seega, kui rääkida pelgalt kaalu langetamise/tõstmise eesmärkidest ja jättes kõrvale üldised tervisliku ja normaalse toitumise alused, võime langetada kaalu ka ainult šokolaadi või peekonit süües. Loomulikult peavad sel juhul söödavad kogused olema küllaltki väiksed või päevased kulutused tohutult suured. Suure energiasisaldusega tooteid saame süüa kahjuks väga vähe ning seetõttu hakkab piinama näljatunne, mida saame välistada väiksema kalorisisaldusega ning kiudainerikkaid produkte tarbides, kuid sellegipoolest ei ole olemas ühtegi imetoitu, mida tarbides on võimalik kaalu langetada.

Oluline on toitumist planeerida selliselt, et tarbitavad makrotoitained oleksid õiges vahekorras ning saaksime igapäevaselt midagi viiest põhilisest toitainegrupist: teraviljasaadused, puuviljad, juurviljad, liha/kala, muna ning piimatooted. Rikkalik ja mitmekesine toitumine tagab selle, et omastame toidust ka kõik vajalikud vitamiinid ning mineraalained. Ühe toitainegrupi liiga suur või liiga vähene tarbimine võib viia selleni, et midagi vajalikku jääb organismil saamata ning varem või hiljem tekivad erinevad terviseprobleemid.

Seetõttu soovitan kõigil rõhku panna normaalsele ja mitmekesisele toitumisele ning mitte tähtsustada üle erinevaid imetoite. Olgu rõhutatud, et mitte ükski toiduaine ei tee kedagi paksuks ning ei ole olemas võluvitsa, mille söömine aitaks koheselt kaalu langetada – loeb ikkagi tarbitavate toiduainete vahekord ja söödavad kogused. Samuti on oluline see, kui palju me liigume ehk toidust saadavat energiat ära kulutame. Kindlasti ei ole mõistlik mingite kindlat toiduainet vältida ainult seepärast, et selle tarbimine teeb mingi uuringu väitel paksuks või vastupidi.

Jälgi, kui palju ning mida sööd, selliselt on ka kõik keelatud toiduained lubatud.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles