Suhteeksperdid: vaidlemine tuleb paarisuhtele kasuks

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Ehk ei tundu see loogiline – kuidas saab vaidlemine olla märk heast suhtest? Psühhiaater dr Gail Saltzi sõnul aga võib jagelemine olla väga hea tulutoov tegevus, sest nii saavad kaks indiviidi avaldada oma mõtteid, tundeid ja erinevaid seisukohti.

Igas suhtes on mesinädalateperiood, kuid see saab varem või hiljem läbi ning te avastate, et peate suhte toimimiseks tegema kompromisse. Saltz rõhutab, et konstruktiivseks tülitsemiseks on vaja meeles pidada mõnda olulist tõsiasja.

  1. Ära ütle midagi, mida sa sekund hiljem kahetsed.
  2. Pea silmas, et sa jääd kindlalt selle konkreetse teema piiridesse, mis parasjagu käsil.
  3. Vaata, et sa teise öeldut hoolikalt kuulaksid.
  4. Tunnista ausalt, kui sa tunned, et viha hakkab üle pea kokku lööma.
  5. Sul ei pea olema alati õigus ning seda on okei tunnistada.

Oluline on ka aru saada, mil pole enam tegemist konstruktiivse vaidlusega – kui te mõlemad olete pärast vaidlust vihasemad kui vaidlema asudes, siis peate te oma tunnete kontrollimisega rohkem tegelema. Sa pead olema valmis arvestama teise inimese vaatenurga, tema tunnete ja tema ootustega ning aru saama, mida ta on valmis tegema, et te oleksite mõlemad jälle õnnelikud. On ääretult tähtis märgata, mil kumbki teist on liiga vihane, et üldse suhelda.

Suhteekspert dr Pam Spurr sõnab, et paarid, kes vaidlevad, tunnevad teineteise suhtes enamasti suurt kirge. «Viis, kuidas te vaidlete, ütleb teie suhte iseloomu kohta palju,» ütleb ta. «Tark paar teab seda ja peab seda silmas ka tülihetkedel.»

Edukaks vaidlemiseks tuleb hoida külma pead, muidu teete oma suhtele rohkem kahju kui kasu. On normaalne olla endast väljas, kuid vulgaarne kõneviis, karjumine ja partnerile meelega haiget tegemine ei ole aktsepteeritavad. Püüdke meeles pidada, miks teil üldse see vaidlus käsil on ning et tegemist on probleemiga, mille peate varem või hiljem lahendama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles