Valed, mida ükski vanem ei tohiks lapsele rääkida

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lapsevanemana tahaks loota, et lapsest sirgub tubli täiskasvanu, kes tuleb oma eluga kenasti toime. Aga paljud vanemad ei anna endale aru, et see, mida nad lapsele ütlevad, mõjutab väga suurel määral seda, milline inimene lapsest sirgub.

Woman's Day tõi välja aegunud nõuanded, mida vanemad ei tohiks oma lastele rääkida. Mõnda asja aga ei saagi nõuandeks nimetada, kuna tegemist on sulaselge valega.

1. Surma kohta valetamine

Kui keegi sureb ära, ära ütle oma lapsele, et see inimene läks magama. See selgitus on vale mitmel põhjusel: esiteks eeldab laps, et magaja ärkab mingil hetkel üles ja teiseks võib lapsel tekkida paaniline hirm magamamineku ees.

2. «Kui ignoreerid kiusajaid, siis nad annavad alla»

Laps peaks juba noorena õppima, et kiusamine ei ole aktsepteeritav ja sellele tuleb reageerida, mitte seda ignoreerida. Kui laps seda ei õpi, siis võib tal täiskasvanuna üsna raskeks minna, kuna kiusamist võib esineda ka täiskasvanute seas.

3. «Nad kiusavad sind, sest nad on kadedad»

See on üsna harva tõsi ja isegi, kui see on nii, siis sa ju ei taha, et laps arvaks terve elu, et teised käituvad temaga halvasti sellepärast, et nad on kadedad. Tegelikult võib asi olla ju hoopis sinu lapses, äkki tema on ise teinud midagi, mis paneb teisi teda sel moel kohtlema. Kui te selle probleemiga ei tegele, siis ei tulegi tegelik põhjus kunagi välja.

4. «Poisid kiusavad neid tüdrukuid, kes neile meeldivad»

Lapseeas võib see tunduda armsa ja süütuna, kui poisid plikasid kiusavad, aga kui seda tehakse ka täiskasvanuna, siis võib asi üsna kurvalt lõppeda. Ära ütle oma tütrele, et poisid kiusavad neid tüdrukuid, kes neile meeldivad ega õpeta oma pojale, et tüdrukuid tohib kiusata.

5. «Sa oled geenius!»

Selle asemel kiida lapse uudishimu, töökust või võimet asju läbi mõelda. Julgusta last asjade vastu rohkem huvi tundma, et ta õpiks rohkem.

6. «Toitu ei tohi järele jätta, see on ebaviisakas»

Õpeta oma lapsele, kuidas toidulauas õigeid valikuid teha, räägi talle, kui oluline on treening ja paku talle erinevaid toite, et tema maitsemeel areneks. Ära kunagi ütle talle, et terve taldrik tuleb tühjaks süüa, sest sellest võivad välja kujuneda üsna ebatervislikud toitumisharjumused.

7. Ära sunni last teisi kallistama

Kui laps ei taha mõnele sugulasele või peretuttavale musi teha või teda kallistada, siis ära sunni last seda tegema. Laps tajub ise ära, mis tekitab temas ebamugavust ja mis mitte, ära käi talle peale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles