Kuus võimalikku põhjust, miks sa oled kogu aeg tujukas

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Tujukas, tujutu või vihane? Kas sul on vahepeal tunne, et oled pahur ja õiget põhjust nagu ei olegi? Panime kirja mõned võimalikud tegurid, mis võivad tekitada halba tuju.

Ühe inimese tujukus võib muuta kõikide teda ümbritsevate inimeste hea tuju halvaks, vahendab Self. Inimese elus võib olla mingisugune stressor või põhjus, miks ta on halvas tujus ja see võib olla nii füüsiline kui psühholoogiline. Selle tagajärjel võib tekkida depressioon, ärevus või lihtsalt pahur tuju. Siin on kirjas mõned stressorid, mis võivad põhjustada tujukust.

  1. Sa sööd liiga palju suhkrut. Toidul on suur roll selle üle, kuidas me ennast igapäevaselt tunneme. Suure suhkru- ja rasvasisaldusega toitudel on samalaadne mõju alkoholiga. Nad tekitavad mõneks ajaks väga hea tuju, aga siis kukuvad emotsioonid kolinaga alla ja sa kipud olema pahur ning tusane. Suhkur on sõltuvusttekitav ja kui sa tunned ennast tujukana, siis see võib tähendada seda, et vahetult pärast magusa tarbimist oled rõõmus, aga seejärel tuju langeb, mistõttu vajad sa uut annust. Mõtle läbi, mida sa sööd ja proovi kõigepealt vähendada suhkru tarbimist.

  2. Sa jood liiga palju alkoholi. Meelemürkidel on samasugune mõju nagu suhkrul. Alguses tekitavad nad heaolutunde, mis kaob ja inimese tuju langeb, mis paneb tahtma järest uut ja uut annust.

  3. Sa ei maga piisavalt. Unepuudus on üks põhilisemaid asju, miks inimesed on päeval pahurad ja ärrituvad iga väiksemagi asja peale. Vähene uni mõjub halvasti hormoonidele ja ajukemikaalidele, mis aitavad otsustada, mis on oluline ja mis mitte.

  4. Sa ei ole füüsiliselt terve. Mõnikord on inimesed tujukad, sest nad ei tunne ennast hästi. Kui sul kuskilt valutab või sul on palavik, siis on see loogiline, et sa tunned ennast väsinuna, sul ei ole isu ja see võib sind teha pahuraks.

  5. Sa ei söö piisavalt. Oled tähele pannud, et näljasena oled tujutum kui tavaliselt? Kui su veresuhkur on madal ja sa oled kergesti ärrituv, siis söö natukene süsivesiku- ja valgurikast toitu, see peaks asja kohe parandama.

  6. Sind ümbritsevad pahurad inimesed. Kui sa veedad liiga palju aega koos inimestega, kes kalduvad pessimismile ja on tihti pahurad, siis see võib sind lõpuks mõjutada. Veeda rohkem aega inimestega, kes on rõõmsameelsed ja tõstavad su tuju, nii tunned ennast ka positiivse ja õnnelikuna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles