Viis kõige kallimat juustu maailmas

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pule ehk eeslijuust.
Pule ehk eeslijuust. Foto: MARKO DJURICA/REUTERS

James Joyce ütles kunagi, et juust on piima laip. Võimalik, et selle väitega oleksid täna nõus ka paljud veganid, kuid sellegipoolest on juust üks populaarsemaid piimatooteid maailmas. Mõned juustud on aga nii haruldased, et neid saavad endale lubada vaid väga vähesed.

Epoch Times on välja uurinud, milliste juustude eest tuleb välja käia kõige rohkem raha.

5. Caciocavallo Podolico – 70 eurot kg

Nime järgi võiks eeldada, et «hobusejuust» on tehtud hobusepiimast, kuid nii see pole. See Lõuna-Itaalia juust on saanud oma nime hoopis selle järgi, et juust riputatakse kuivamise ajal transpordiks hobuste selga. Caciocavallo juustukangid on pirnikujulised ja seest kreemja valge sisuga. Juustu valmistatakse haruldase Itaalia tõugu lehma piimast. Podolica lehmasid on tänaseks alles jäänud vaid 25 000 ja nad annavad piima korra aastas, maist juunini.

4. Bitto storico – 245 eurot kg

See haruldane Itaalia juust on vana ja prestiižne. Vanim juustukang on aastast 1996 ja seda säilitatakse Bitto pühamus, kus juustu valmistatakse. 

3. Põdrajuust – üle 500 euro kg

Rootsis teeb põdrapiimast juustu Moose House (Põdramaja), kus on omale kodu leidnud kolm hüljatud põdravasikat Gullan, Haelga ja Juno. Põdralt saab piima vaid mai ja septembri vahel ning nende lüpsmine on väga keerukas, kuna iga pisemagi häire tõttu võib loomal piim kinni jääda. Igalt põdralt saadakse päevas umbes 5 liitrit piima, mistõttu tehakse aastas farmis vaid 300 kilo põdrajuustu. Põdrajuustus on 12 protsenti rasva ja 12 protsenti valku.

Põdrajuust. Foto: Scanpix
Põdrajuust. Foto: Scanpix Foto: Monica Engstr

2. White Stilton Gold – 700 eurot kg

Hinnaline Briti juust kannab ka nime Kuningas ning seda on lubatud valmistada vaid kuues piimatööstuses maailmas. White Stilton Gold on veidi mure ja kreemjas ning sobib pigem magustoiduks. Juust sisaldab päris kulda.

Kuningas. Foto: ekraanitõmmis videost
Kuningas. Foto: ekraanitõmmis videost Foto: Ekraanitõmmis

1. Pule (ehk eeslijuust) – 1000 eurot kg

Eeslijuust on saadavad vaid nõudmisel ning seda peetakse tõeliseks imejuustuks. Nimelt usutakse, et see tugevdab immuunsüsteemi, teeb nooreks ja tõstab potentsi nagu Viagra. Selles on väga vähe rasva, kuid rikkalikult vitamiine ja valku. Eeslijuustu tehakse suitsutatud eeslipiimast ning seda valmistatakse vaid Zasavica looduskaitsealal, mis on koduks sajale eeslile. Juust on nõnda kallis, sest ühe kilo juustu valmistamiseks kulub 25 liitrit eeslipiima. Eesleid lüpstakse käsitsi kolm korda päevas, sest neilt saab korraga kätte väga vähe piima. Juustu täpset valmistusviisi hoitakse salajas. Kuuldavasti ostis 2012. aastal tennisestaar Novak Djokovic omale korraga kogu aasta varu eeslijuustu ja jättis teistele tühjad käed.

Eeslijuust. Foto: Reuters
Eeslijuust. Foto: Reuters Foto: MARKO DJURICA/REUTERS
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles