Eheda Itaalia jäätise pesa Tallinnas

Kristina Herodes
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilkupüüdev jäätiserivi ahvatleb
proovima, kuid heade maitsete
ehedus on see, mis viimaks loeb.
Pilkupüüdev jäätiserivi ahvatleb proovima, kuid heade maitsete ehedus on see, mis viimaks loeb. Foto: Kristina Herodes

Saarlastel on üks väärt tarkus: «Kes magusat ei söö, see läheb mörudaks!» Ja kui kibedus juba korra hinge hakkab kogunema, siis mine tea, kas sellest sodist enam lahti saabki… Hoopis parem mõte on iga päev ninaesine magus hoida. Võrdlemisi tervislikult saab seda teha, kui maiustada naturaalse Itaalia jäätisega, mida pakub Gelato Ladies Tallinna vanalinnas.

Itaalia on üks mu lemmikmaid. Tavaliselt põhjendan seda tarka nägu tehes asjaoluga, et räägin keelt ning tunnen rõõmu, kui saan olla tänaval üks pikemaid inimesi. Aga need põhjused on vaid glasuuriks tegelikkusele. Minu Itaalia-reiside põhjus on proosaline  – appi kui hea toit! Ja eriti see jäätis! Minu tavaline teekond kulgeb ühes gelateria’st teise stiilis «Un gelato più grande che avete per favore...».

Kuuldes, et üks Itaalia jäätist tuubil täis salakoht on ka Tallinna vanalinna veerel viimaks uksed lahti teinud, täitis mind mõistagi suurte ootustega. Suu hakkab juba kujutluspiltide peale vett jooksma. Samas kardan veidi ka pettuda, liiga palju loota on tavaliselt ohtlik. Aga mis seal ikka, oma keel on kuningas.

Jäätiseretkele siirdume sõbrannaga otse merest tulles kenal pühapäevaõhtul, kui kõhus on piisavalt ruumi jäätisepallide mahutamiseks. Koht on maitsekas juba ukselt alates – vanalinnahoonest õhkuvat veetlevat nostalgiat täiendab suurepäraselt sisekujundus, kus nähtavale jäetud paekivisiile ja lihtsaid heledaid pindu kõrvuti rõõmsate mustritega. Palju ausat puitu, hele valgus, väliterrass. Lapsi ootab mängima oma tibatillukene köök ja jäätiselelud, sest usutavasti leidub kõige arvukam maiasmokkade armee just allameetriste hulgas. Oma järjekorda oodates flirdibki meiega üks umbes kaheksakuune naerupall. Näib, et tema õhukeses elukogemuses on kätte jõudnud jäätisega esmakohtumise hetk, ning tegelase miimika on kirjeldamatult värvikas: brrr... mis jube külm asi! Pea tõmmatakse nõks tagasi. Hetk hiljem valgub üle väikese näokese, mida ninast lõuani katab jäätis, õnnis naeratus: mmmm... mis magus asi! Nii see tutvumisprotsess kordub. Meie aina naerame. Tita tunneb end tõelise tähena – tema pärast kõik need inimesed siin pikas rivis seisavad, kindel see!

Piirdume esialgu viie jäätisepalliga. Aga mida ometi valida, kui letist vahib vastu 18 eri maitset? Vanillid-šokolaadid ehk kindla peale valikud välistame kohe. Hugo – mis imeloom sellise nime taga võiks peituda? Vaja uurida! Õnneks saame uusi jäätiseid kohe väikese linnunokatäie maitsta. Suhu maandub imeline leedripuu-piparmündi kokteil, õhuline nagu pilveke. Seda tahaks kindlasti terve palli, või noh, pigem kohe kaks. Lisaks saab valitud mango – mis maitseb täpselt nii, nagu olekski üks küps mango puuviljaelust ära tüdinenud ja jäätiseks hakanud. Teenindajaga lobisedes kuuleme, et umbes nii seal majas jäätisetegu käibki – kõik maitseb ehe, kuna ongi ehe. Ilm on suvine, nii tundub ka vaarikasorbett hea valik. Maitseb nagu värsked vaarikad rikkaliku suhkruga, sobib suurele maiasmokale.

Arbuus on eelmistest kolmest, mis pigem sorbeti moodi, veidi kreemisem, kuid samuti väga ausa mekiga. Nüüd on mõistus otsas ja värvilised jäätisetünnid hakkavad silme ees vaikselt juba tantsu lööma. «Soovitage midagi, palun!» Kuuleme, et soolase maapähkli jäätis olla väga populaarne. Ma pole eriline pähklinägu ning arahiisikaunu ei meeldinud mulle isegi sügavas lapsepõlves eriti lahti urkida, kuid see kreemjas soolakas-magus kokteil on tõesti väga hästi õnnestunud. Ning ka konsistents sel koheval, pehmel ja piimasel jäätisel on täpselt õige – aus Itaalia kraam!

Jäätisekohviku menüü on sihitud täpselt ning mõeldud muretule nautlejale. Jäätis serveeritakse krõbedasse vahvlisse, topsi või pokaali, juurde saab tellida kohvi või klaasikese veini. Kohvi on hea ja veiniga saab tujutõstev suhkrulaks veel mõnegi kraadi võrra lõbusamaks. Üksnes mitut jäätiselaari ei jaksa me sisse vitsutada, ehkki maitsta tahaks veel nii mõndagi...

Pistame oma pisemat sorti mäe kõrgused portsud kinni. Kui tavaliselt tunnen end pärast magusa mugimist nagu kass Garfield, kes tahaks üksnes pikali visata, siis seekord on teisiti. Itaalia jäätis on kerge ja kõhtu ei koorma. Jalutame veel pikalt mööda õhtupäikeses helkivaid munakivitänavaid, saateks kontsaklõbin ja naer. La vita è bella!

------

Noppeid menüüst:

Gelato Ladies

Tallinna Vanalinn, Uus 28/1

Avatud kella 10.30 hilisõhtuni

1 jäätisepall 1.80

2 palli 3.00

3 palli 4.20

4 palli 5.40

Cappuccino 2.80

Vein 16 cl 4.50

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles