Kaheksa pilti lastest, mida ei tohiks internetti postitada (1)

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Me elame maailmas, kus lapsest foto klõpsimine ja selle sotsiaalmeediasse postitamine on sama loomulik tegevus kui õhtuti unejutu lugemine. Kuigi loomaaias või esimesel koolipäeval tehtud fotod on armsad ja uhked, on ka selliseid hetki, mil tehtud pildid tuleks jätta vaid pereringis jagamiseks. 

Parenting hoiatab piltide eest, mis võivad põhjustada lapsele kas häbi või veel hullem - seada neid ohtu.

Vanniaeg. Igasugune pilt, kus laps on üleni või osaliselt alasti, ei ole avalikkusele. Sinu silmis armsa ja õrna hetke jäädvustus võib sattuda valedesse kätesse. Jah, sellele on vastik mõelda, kuid tegu on reaalse ohuga.

Kui laps on haige või vigastatud. Lapsevanemana on sinu kohus oma last kaitsta, mitte teda ära kasutada. Küsi endalt, kas sina tahaksid, et keegi pildistaks sind siis, kui sa tunned end halvasti? Arvatavasti mitte. Pea seda alati meeles, kui kõhkled, millist pilti postitada.

Häbistavad fotod. Üha enam hakkab silmi juhtumeid, kus laste häbistajaks internetis on nende oma vanemad. Pikemas plaanis on selline komme laste enesehinnangule hävitav. See lõhub usaldust lapse vanema vahel ning võib põhjustada isegi hilisemas elus lapsele depressiooni ja ärevust.

Potil. Kui laps istub potil, siis temast pilti ei tehta. Mõtle tulevikule! Pea meeles, et kõik, mis sa internetti postitad, jääb sinna igaveseks. Kas teismeline tahab näha endast kuskil veebis fotot, kuidas ta esimest korda häda potti sai?

Isiklikud andmed. Hoia oma laste turvalisust ja jälgi, et sa kunagi ei avaldaks nende täisnime, aadressi ja kooli või kohta, kus nad vahel üksi jäävad. Sa ei tea, kes võib seda infot näha ja ära kasutada. 

Grupipildid. See on sinu enda otsustada, kas sa tahad oma lapsest fotosid internetis jagada, kuid sa ei saa teha seda otsust teiste vanemate eest, kellele ei pruugi sugugi meeldida, kui nende laste näod on sotsiaalmeedias laiali. Kui tahad pilti postitada, siis küsi eraldi luba kõigilt asjaosalistelt.

Põhjus kiusamiseks. Enne, kui postitad mingi pildi sotsiaalmeediasse, mõtle, kuidas võiks see mõjutada su lapse käekäiku koolis. Foto lapse mõnest nõrkusest või ka tobe hüüdnimi võivad teda alandada ja teha teiste pilgete sihtmärgiks. 

Ohtlikud tegevused. Vahel võib leida pilte, kus mudilane hoiab käes õllepurki või juhib autot. Kuigi reaalselt ei pruugi nende fotode tegemise ajal olla mingit ohtu ja sulle tunduvad need lõbusad, võib sääraste fotode sotsiaalmeediasse postitamine anda põhjust kriitikaks ja potentsiaalseteks probleemideks, sest mitte kõik ei tea loo tagamaid. Veebiavarustes võib alati juhtuda, et fotot jagatakse edasi ilma selgitavate kommentaaridega ja kui see hakkab elama juba «oma elu», võivad tagajärjed olla ebameeldivad nii sulle kui lapsele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles