Kuus märki, et su lapsel võib olla vaimse tervise häireid

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ei tasu arvata, et vaimse tervise probleemid pole niivõrd häirivad kui füüsilise tervise probleemid. Vaimse tervise häireid esineb üha rohkem ja kahjuks on täheldatud nende tõusu ka laste seas. Õnneks leidub aga igale probleemile lahendus, tuleb osata vaid probleemi märgata.

Laste puhul ei pruugi aga olla kuigi lihtne esimesi ohumärke tähele panna, pealegi sõltub see paljuski inimesest ja tema vanusest, kuidas vaimse tervise mured väljenduvad. Good Housekeeping tõi välja kuus märki, mille suhtes tasuks tähelepanelik olla, sest need võivad viidata sellele, et su laps vajab abi.

1. Meeleolumuutused

Lapsed võivad olla väga tujukad ja see on üldiselt normaalne. Aga kui su laps on alalõpmata pahas tujus, kurb või murelik, siis see võib viidata millelegi tõsisemale. Laps võib teistest eemale hoida ja ta ei soovi väga ka suhelda end ümbritsevate inimestega. See võib hakata lapse soorituse koolis mõjutama.

2. Unehäired

Lastel ja teismelistel võib ikka esineda unehäireid, selles pole midagi erilist. Aga mõned vaimse tervise häired mõjutavad ka magamist. Kui lapsel on erakordselt raske õhtul uinuda või tal on väga raske igal hommikul üles tõusta, siis tasuks asja lähemalt uurida. 

3. Keskendumisraskused

Vaimse tervise häirete tõttu võib lastel olla koolitunnis ka raske keskenduda. Keskendumisraskuste taga võib olla midagi enamat kui pelgalt igavus või asjaolu, et laps on halvasti maganud.

4. Söögiisu puudumine

Lapsevanemad on ikka mures, kui lapsed ei toitu normaalselt, kuid laste ja eriti teismeliste puhul on üsna raske kindlaks teha, mis on normaalne. Pane kindlasti tähele seda, kui laps hakkab muretsema sellepärast, kuidas võib toitumine mõjutada tema välimust ja kehakaalu. Kindlaks ohumärgiks on see, kui laps hakkab ootamatult kaalust alla võtma.

5. Enese vigastamine

Mõnikord võivad vaimse tervise häirete käes vaevlevad lapsed endale füüsiliselt haiget teha. Nad väljendavad sel moel enda sees toimuvat tunnete virvarri. Tihtilugu ei saa seda kontrollida, sest laps üritab tõenäoliselt oma arme teiste eest varjata. Kui sa kahtlustad, et ta võib midagi sellist teha, siis ürita lapsel silma peal hoida.

6. Mõnuainete kuritarvitamine

Teismelised tahavad ikka uusi asju proovida, aga eksperdid hoiatavad, et vaimse tervise häired ja mõnuainete kuritarvitamine käivad tihtilugu käsikäes. Lisaks narkootikumidele võivad noored liialdada ka alkoholi tarbimisega, sest neile tundub, et see aitab neil igapäevaseid probleeme unustada.

Kuidas peaks lapsevanem käituma?

Kõigepealt tuleks lapsega rääkida ja talle märku anda, et sa oled tema jaoks olemas. Ole avatud, toetav ja ära kritiseeri. Loo keskkond, kus laps tunneks end turvaliselt ja saaks end väljendada. Teismeliste ja noorte jaoks on eriti oluline see, et nad oleksid kaasatud peres otsustamisprotsessi, mitte et kõik asjad otsustatakse nende eest.

Võid rääkida ka lapse õpetajaga, sest järsku märkab tema koolipäeva jooksul asju, mis jäävad sulle märkamatuks. Koolides on tavaliselt olemas ka psühholoogid, kelle poole lapsed võivad alati pöörduda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles