Rinnaimplantaadid võivad põhjustada vähki

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USA toidu- ja ravimiamet (FDA) hoiatab, et rinnaimplantaadid võivad olla seotud väga harvaesineva pahaloomulise kasvaja arenguga.
 

Tegemist on anaplastilise suurerakulise lümfoomiga, mis haarab nii lümfisõlmi kui ka nahka ning mida on leitud implantaadi ümber kasvavast epidermise koest, vahendab teadus.err.ee.

Lümfoom on kasvaja agressiivne vorm, mille esmase ravina valitakse keemiaravi ning kui haigus ravijärgselt kordub, võetakse tavaliselt ette luuüdi siirdamine.

FDA on teadlik vaid 60-st rinnasuurendusoperatsiooni järgsest haigusjuhtumist üle maailma, samas hinnatakse rinnaimplantaatidega naiste koguarvu 5-10 miljonile.

Kuna haigus on nii harvaesinev, jääb seose põhjuslikkuse küsimus ilmselt ikkagi lahendamata - lõpliku seisukoha võtmiseks oleks vaja enam kui kümne aasta vältel koguda andmeid sadade tuhandete naiste kohta ning see pole võimalik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles