Kas puuvilju võib tõesti süüa liiga palju?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suur soov kaalust alla võtta võib soodustada arvamust, et suhkur on «valge surm» ja seda peaks iga hinna eest vältima. Ka Instagramis propageeritakse #nosugar dieete ja nii mõnigi kuulsus on oma menüüst välja lülitanud kõik suhkrud, ka puuviljasuhkrud, et saledaks jääda. Kas puuviljade söömine võib tõepoolest olla nii suur patt, et neist peaks tervise nimel hoiduma? 

Ei, sellised jutud ja dieedid on suures osas jama, selgitab toitumisnõustaja, doktor Alissa Rumsey naiste terviseajakirjas Women’s Health. 

Millest siis pärineb arusaam, et puuviljade söömine teeb paksuks? Rumsay sõnul põhjustab enamasti segadust erinevus looduslike suhkrute ja toidule lisatud suhkru vahel. Naturaalselt leidub suhkruid nii puuviljades ja marjades kui ka piimatoodetes ja tärkliselistes köögiviljades. Kehal on looduslikke suhkruid hädasti vaja ja ilma nendeta tekiks suur energiapuudus. 

Puuviljades on peale suhkru ka palju teisi kasulikke aineid, millest osa aitab vältida sellist energialangust, mis tekib näiteks pärast kommi söömist. «Süües looduslikke suhkruid, mis on näiteks puuviljades, piimatoodetes ja tärkliselistes köögiviljades, saad lisaks ka kiudaineid ja valke, mis aitavad veresuhkru tõusu maha suruda,» sõnab arst. 

Hukkamõistu väärivad lisatud suhkrud, mida leidub näiteks limonaadides, paljudes mahlajookides ja maitsestatud, töödeldud toitudes. Selliste toitude puhul kehtib tõesti reegel, et mida vähem, seda parem.

Siiski tuleb ka arstil nõustuda, et isegi puuviljadega võib liiale minna, kui neid süüa ülearu. «Liigne suhkur - ükskõik, kust see siis tuleb - tõstab veresuhkru taset, mis omakorda käivitab insuliini vallandumise. Kuna insuliin on ladustav hormoon, talletab see üleliigse veresuhkru rasvana, eriti kõhurasvana. Liigne suhkrutarbimine põhjustab teatavasti südamehaigusi ja diabeeti.»

Tehniliselt võib end küll puuviljadest paksuks süüa, kuid see ei tähenda, et neid peaks (või tohiks) täielikult vältida. Tervislik söömine tähendab eelkõige mitmekülgset söömist ja kui puuvilju süüa mõistlikus koguses, on need sulle ainult head. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles