Lihtsad nipid silmade kurnatuse vähendamiseks

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Tahaksid silmade kurnatust vähendada, kuid ei tea, kuidas silmalihaseid treenida? Nõu annab KSA silmakeskus.

On olemas mõned lihtsad harjutused spetsiaalselt silmalihastele, mis aitavad ühtlasi stimuleerida aju nägemiskeskust. Kui veedad mitu tundi järjest vaadates ekraanil asuvaid objekte, võid hiljem kogeda keskendumisraskusi ja väsimust. 

Lihtne 20 minuti reegel

Kui sul on tarvis pikka aega järjest kasutada arvutit, siis proovi silmade väsimise ennetamiseks üht lihtsat 20 minuti reeglit. See tähendab, et iga 20 minuti tagant vaata mingit objekti, mis asub ligikaudu 5–6 meetri kaugusel ja tee seda vähemalt 20 sekundit järjest.

Täpselt samuti võid proovida keskenduda millelegi, mis asub sinu lähedal –  vaata seda objekti umbes 10 sekundit ja seejärel suuna pilk mingile esemele kauguses (10 sek). Tee seda vaheldumisi 10 korda.

Silmalihased liikuma! 

Selleks, et tegeleda lihastega, mille ülesanne on silmi liigutada, proovi silmi pööritada. Pane silmad kinni ja liiguta neid üles-alla ning ringikujuliselt. Nõnda annad silmadele puhkust. Korda harjutust kolm korda nii üht- kui teistpidi.

Peale selle võid proovida ka n-ö kaheksa-nippi, mis tähendab, et teed silmadega 8-kujulisi liigutusi. Vaata umbes kolme meetri kaugusele enda ette ja justkui «joonista» silmadega horisontaalseid kaheksaid.

Silmade lõdvestamise nipp

Hõõru käelabasid omavahel kokku, et need muutuksid soojemaks. Seejärel sulge silmad ja vajuta käed õrnalt silmadele. Hoida mõned minutid silmad suletuna. 

Kõige tähtsam – ära unusta pilgutamist! 

Arvutiga töötades kipuvad inimesed unustama silmade pilgutamise sootuks või teevad seda liiga harva. Nõnda võivad aga silmad muutuda kuivaks ja tundlikuks. Selle vältimiseks ja silmade niisutamiseks pilguta neid iga 20 minuti tagant 10 korda. Tee seda aeglaselt.

Kõlab ju lihtsalt? Paku oma silmadele kergendust ja tee neid harjutusi iga päev!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles